Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 28-01-2014 17:59:57
Huishouden & Energie

Kattenvoer

Nah, ik heb toch nog eens even een onderzoekje gedaan bij zooplus.nl:

royal canin kost per 2 kg (even door alle aanbiedingen heen kijken) 19,90 euro
porta 21 sensible kost per 2 kg 9.99 euro

kort gezegd: rc is 2 keer zo duur als porta 21, maar is het ook 2 keer beter voor je kat?
het antwoord op die vraag is op basis van de ingredientenlijst simpelweg nee. porta 21 is eigenlijk beter dan rc, het bevat meer dierlijke ingredienten.

maar beste kattenliefhebbers kijk uit!
de diervoederindustrie wijzigt vaak zomaar de samenstelling. zeker de duurdere merken voldoen namelijk altijd wel aan de wettelijke minimale eisen, dus die rommelen vaak met de samenstelling op basis van de wereld-handelsprijs van die ingrediënten. dat is immers toegestaan, zolang ze het maar op de verpakking zetten. en dat betekent dus dat een zak rc of een zak porta-21 die je vandaag koopt een andere samenstelling kan hebben als de zak van 3 maanden geleden.

ik heb mijn zak porta 21 sensible er eens even bijgepakt en daar staat toch echt een andere samenstelling op. kippenvlees (min. 70,2%) tegen nu 64% bijv. dat laatste ingrediënt wat ze fos (fructooligosaccharid) noemen is gewoon keukensuiker. dat staat ook op mijn zak porta-21, maar wel na een ingredient waarvan er maar 0,04% in zit. en er staat daarna nog een ander ingredient. er zit dus minder dan 0,04% suiker in. op 2 kg is dat minder dan 0,8 gram en dat is verwaarloosbaar (veel minder dan 1 korrel per maaltijd van de kat).

al-met-al is mijn conclusie dat kwa samenstelling je altijd op moet letten en dat op dit moment rc voor het kattenvoer veuls te veel geld vraagt. er zijn betere voeren die een stuk minder kosten, maar dat is nu weer geen verrassing voor mij, want rc is altijd veel te duur.
zoek even goed en probeer het e.e.a. uit. door wat voeren te mengen kun je je katten best wel aan een ander voer laten wennen.
en tegen de mensen die denken ik koop gewoon royal canin "want dat is duur en wordt door de dierenarts aangeraden", dus ik zit safe, zou ik willen zeggen: ja, je zit safe, maar je betaalt de hoofdprijs en niet voor het beste voer. voor de helft koop je beter voer.