Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

mo
mof - 13-02-2014 08:48:55
Huishouden & Energie

Berekening meterstanden

Dat kan eigenlijk alleen als ze van die metertjes hebben die tegen de verwarming aangeplakt zitten.
in duitsland gebeurt dat heel vaak: dan wordt volgens een vooraf opgestelde formule berekend hoeveel elke bewoner van een gemeenschappelijk pand moet betalen. die formule staat dan ook in het huurcontract vermeld. de huisbaas moet dan ook altijd inzage in de afrekening met het energiebedrijf geven zodat iedereen op basis van de formule kan uitrekenen of hij/zij het juiste bedrag betaalt. in duitsland wordt vaak gebruikt: de huurder betaalt 30% van de totale rekening (dus het bedrag dat de energieleverancier op de totaalrekening zet). de andere 70% wordt dan naar rato van de individiuele verbruiken omgerekend:

dus met twee bewoners: als de rekening 100 eur is en bewoner 1 verbruikt 500 eenheden en bewoner twee verbruikt 200 eenheden dan wordt de rekening:

bewoner 1: 1/2 * 30 eur + 5/7 * 70 eur = 15 + 50 eur = 65 eur
bewoner 2: 1/2 * 30 eur + 2/7 * 70 eur = 15 + 20 eur = 35 eur

maar ja, dat is in duisterland :-)

wat in nederland van belang is, is of de huur inclusief is, of kale huur met bijkomende kosten. als de huurinclusief is, en er geen splitsing is gemaakt in het contract tussen kale huur en bijkomende kosten, zoals energie etc. dan mag de de huisbaas niet zomaar extra kosten rekenen: dan moet hij precies kunnen aangeven hoe de kosten van de huur berekend zijn. dat kun je in detail bij de huurbond of huurcommissie of zo nakijken. of op de website van de rijskoverheid. daar staat alles in detail.

jij moet gewoon vragen hoe je huisbaas alles heeft berekend en met tegen argumenten komen. hij moet de rekening verantwoorden.