Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 26-08-2005 04:16:35
Voeding & Gezondheid

Groenten zelf invriezen

blancheren van groenten voor het invriezen heeft naar mijn beste weten een geheel ander doel dan het doden van eventuele bacteriën, daarvoor is de tijd veel te kort.


 


blancheren is het snel onderdompelen van ingrediënten in kokend water. hierdoor blijven kleur -, smaak en voedingsstoffen optimaal bewaard en blijft het ingrediënt mooi stevig. blancheren wordt ook toegepast bij invriezen van groenten om enzymen die bederf veroorzaken, te doden.


 


vooral bij de wat meer stevige groenten is dit van essentieel belang. door het blancheren worden de levende enzymen, groenten leven dus echt, gedood. hierdoor stopt het zgn. doorgroeien of rijpingsproces.


 


door het blancheren gaan de bacteriën niet dood, daar is de tijd te kort voor. tijdens het invriezen wordt de celdeling in de meeste gevallen stopgezet. er zijn echter ook bacteriën die het juist bij zeer lage temperaturen heel goed doen, maar die zitten gewoonlijk niet in groenten. bij biologisch geteelde groenten kan er gebruik gemaakt zijn van natuurlijke dierlijke meststoffen en daar kan wel een gevaar in schuilen, goed wassen dus. dat er door het invriezen extra bacteriën in de groenten zouden komen, is niet waar. het gevaar schuilt in het ontdooien en het bewaren. wanneer het ontdooien te lang duurt, krijgen de bacteriën volop de gelegenheid zich, na het ontwaken, te vermenigvuldigen. ook de groenten te lang na het ontdooien bewaren levert uiteraard dezelfde problemen op.


de houdbaarheid van diepvriesgroenten is niet zozeer afhankelijk van de mogelijke bacteriën groei. hierbij speelt vooral de soort groente, het wel of niet blancheren, de snelheid waarop de groenten na het blancheren weer gekoeld werd en de wijze waarop deze werd ingevroren een rol. thuis hebben we geen horeca snelvriezer, dus moet het in het zogenaamde snelvriesvak van de vriezer en wordt de vriezer al geruime tijd tevoren op super of snelvriezen gezet. dan maakt ook de hoeveelheid die tegelijkertijd wordt ingevroren uit hoe snel alles diepgevroren is. wanneer alles op de juiste manier gebeurd is de meeste groenten wel tot een jaar zonder gevaar houdbaar, soms zelfs wel langer, maar dat ligt er ook aan hoe diepgevroren de groenten werden.