Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

energieverbruik
energieverbruik - 06-05-2014 09:50:09
Huishouden & Energie

Opbrengst zonnepanelen per uur

Ik heb toch het idee dat die opbrengst van uw 12 panelen niet zo verkeerd is met 2500 kwh.
onder ideale omstandigheden zou dit maximaal 3000 kwh kunnen zijn. het resultaat is echter van diverse factoren afhankelijk o.a.
- de plaats waar u woont in nederland, die bepaald de instralingsfactor van de zon, aan de kust is deze gunstiger en wordt lager naarmate je verder het land in woont. er wordt voor nederland gerekend met een gemiddelde instraling van 85% (3000x0,85=2550 kwh)
- wijkt de helling van de opgestelde collector af van 36 gr die in nederland optimaal is.
- in hoeverre wijkt de opstelling af van het ideale zuiden+3gr
- is de collector geheel vrij van schaduw van bomen of bouwkundige elementen.
- in hoeverre kunnen de panelen hun warmte kwijt, het rendement neemt behoorlijk sterk af naarmate de temperatuur van het paneel stijgt, boven de 25 gr ongeveer 0,5% per graad celcius!!!
- ook kan de keuze die gemaakt is tussen monokristallijne panelen en polykristallijne panelen een rol spelen, het rendement van de eerste type is marginaal hoger,