Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

joost12
joost12 - 24-05-2014 23:08:39
Geldzaken & Recht

Incasso van alektum

[quote=czar schreef op zaterdag 24 mei 2014, 22:58][quote=joost12 schreef op zaterdag 24 mei 2014, 14:33]
als je google op "alektum incasso" dan zie je dat het wel een incasso buro is, dus zal willem nog wel meer hiervan krijgen, deze mensen zijn uit op geld, denk dat er nu een paar aanmaningen gaan volgen en de prijs zal wel behoorlijk op lopen, kan ook zijn dat willem de eerste paar aanmaningen niet krijgt en in eens een derde en laatste aanmaning krijgt in de bus,


beste joost,
ik heb nooit beweerd dat alektum geen incassobureau is, alleen dat incassobureaus nul-komma-nul meer rechten hebben als jij en ik. ik kan morgen een incassobureau starten, wat adressen van internet plukken en daar verzonnen vorderingen naartoe sturen. ook kan ik de vorderingen flink opschroeven als er niet wordt betaald en dreigen met een stap naar de rechter.

ts geeft aan dat hij het bedrijf dat de vordering neerlegt helemaal niet kent.
nou, dan is er toch niets aan de hand. misschien heeft een buurtgenoot een hekel aan ts en zijn gegevens doorgegeven aan dat bedrijf bij een telefonische bestelling. let wel, als je ongevraagd iets wordt toegestuurd, dan mag je het gewoon houden en hoef je er niet voor te betalen. maar ts zegt het bedrijf niet eens te kennen, dus zal er ook niets zijn toegestuurd.

waarom zou ts moeten bewijzen dat de vordering onterecht is?
geef uw adres en ik stuur u morgen 30 vorderingen toe die onterecht zijn.
gaat u dan 30 aangetekende brieven sturen? en wat als die alle 30 worden geweigerd?
dat kost u iets van 375 euro en u heeft nog niets in handen, want ze komen allemaal retour.

kortom, als je zeker weet dat het niet klopt, dan gewoon niet reageren. de vordering zal aangetoond moeten worden door de partij die de vordering doet, ongeacht of die een incassobureau inhuurt of niet. soms worden vorderingen overigens ook doorverkocht aan incassobureaus, dan wordt het incassobureau de vorderende partij en moeten zij het gaan aantonen.

en zoals gezegd: ik heb veel ervaring met incassobureaus en ik reageer zelden, zelfs als de vordering wel terecht was (en dat is niet zo netjes van mij).
ik heb ook de andere kant meegemaakt: klanten die hun rekeningen niet betaalden. wij huurden dan ook een incassobureau in. als de klant nergens op reageert gaat het gewoon terug naar de opdrachtgever met de mededeling dat de klant nergens op reageert. de opdrachtgever, in dit geval wij dus, mag dan overwegen een rechtszaak te starten. dat doe je niet voor 122 euro, want de kosten zijn hoger en het risico is groot dat je van een kale kip plukt. daarbij zal een rechter maar een heel klein deel van de kosten van een advocaat toewijzen als je wint. en hoe hoog de opgelopen kosten voor incasso ook zijn opgevoerd, als het alleen uit brieven bestond, dan kent een rechter nooit veel meer dan 35 euro aan incassokosten toe.

[quote=joost12 schreef op zaterdag 24 mei 2014, 14:33]
ik heb in de familie ook iets gehad van oplichting, dus weet er best veel van.
als je de aanmaningen ziet krijg je het wel even benauwd dan kan jou gevoel zegen van betalen die hap want het loopt aardig op.


nou, zoveel ervaring heb je kennelijk niet, want je geeft het verkeerde advies.
dat je je even in je kuif gepikt voelt als je een stevige brief van een incassobureau krijgt kan ik me voorstellen, maar het advies blijft: niet reageren!
was die brief van het incassobureau overigens wel aangetekend?
ik denk het niet, want dat zijn ook voor hen hoge kosten. dus hoe toont het incassobureau dan aan dat hun brieven wel aankomen? ik heb nooit iets ontvangen!
en je niet bang laten maken door wie dan ook. misschien zijn ze wel uit op je gegevens. misschien vraagt het incassobureau wel even een kopietje van je paspoort om het op te lossen. misschien zijn ze al tevreden met je adres-gegevens.

wat je wel zou kunnen doen is de volgende brieven van het incassobureau ongeopend als onbestelbaar terug in de brievenbus gooien. desnoods kan dat met de eerste ook wel door er een briefje bij in te doen dat je het per abuis hebt geopend, maar niet de geadresseerde was.

geloof me, de soep wordt nooit zo heet gegeten als zij wordt opgediend.
stel, je wordt aangeklaagd (kans bijna nihil in dit geval) en stel ze hebben een bandopname dat je toch echt iets besteld hebt en dat blijkt echt jouw stem te zijn, of die van je echtgenoot, dan nog kun je het voor aanvang van zo'n civiele zaak gewoon schikken. dan nog hoef je niet het volle pond te betalen, want alle vorderingen van incassokosten en advocaatkosten worden toch nooit toegewezen.
kortom, niet bang zijn en zeker geen gegevens verstrekken, op wat voor manier ook, als je zeker weet dat je er nooit iets besteld hebt.

@tar: dus ook je e-mail adres niet.
als je een webbased e-mail adres aanmaakt, neem dan ook meteen een vpn-account zodat ze je ip-adres niet kunnen achterhalen of gebruik een openbare proxy (die zijn er niet veel meer).
maar ja, ga je inhoudelijk reageren op de ontvangen brief, dan weten ze dus je woonadres al.



beste czar

mijn advies kwam van de politie, vandaar dat wij dit zo gedaan hebben, kennelijk heeft het wel gewerkt, bij andere niet want die hebben eerst betaald