Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

czar
czar - 24-05-2014 23:40:29
Huishouden & Energie

Wat doe ik tegen muizen in huis?

[quote=harmes schreef op zaterdag 24 mei 2014, 22:15]muizen hebben te weinig natuurlijke vijanden. de huiskat is geen natuurlijke vijand van muizen en ratten, want hij/zij is geen of een mislukt roofdier.


nou, ik woon in een buitengebied en er zijn genoeg roofvogels.
ik heb 2 katten: een poes van ruim 16 die dus vaak beesten (met name muizen) levend in huis zet en een kater van 12 die een echte rover is. dat is zeker een vijand van de muizen, maar uw venijn zit waarschijnlijk in het woordje 'natuurlijke' vijand. in hoeverre is de huiskat nog natuurlijk?
feit blijft dat boeren vaak katten houden omdat die hun geur overal achter laten en de muizen hen toch wel zien (ruiken) als natuurlijke vijand en uit de buurt blijven.
eerlijk gezegd heb ik ook niks met doorgefokte rashonden of raskatten. als er papieren bij zitten dan verwordt zo'n beestje tot statussymbool, terwijl ze meestal veel rasziektes hebben. doe mij maar gewoon de vuilnisbakken-rassen.

[quote=harmes schreef op zaterdag 24 mei 2014, 22:15]
zelf vond ik, in de tijd dat ik nog samenwoonde in een eengezinshuis met voor- en achtertuin, muizen eigenlijk niet zo'n probleem. we sloten voedsel goed af.


ik kan je verzekeren dat de boeren gelijk hebben. heb je katten, dan komt er geen muis in de buurt.
kun je voedsel gewoon open en bloot laten liggen. bij mij is het probleem dat de oude poes juist de muizen meeneemt naar binnen door het kattenluik, en dat doet de muis dus niet vrijwillig. vervolgens kan de muis ook niet meer naar buiten, want datzelfde kattenluik is een onneembare vesting voor zo'n muis (in een enkel geval een jong konijn).
overdag werk ik en is er dus niemand thuis, de buitendeur open laten staan is ook geen optie, verzekeringstechnisch.

[quote=harmes schreef op zaterdag 24 mei 2014, 22:15]
en czar, paraceta'molletjes' eet ik niet. na een superongeval in 1990 moet ik helaas veel zwaardere troep slikken. je zorgt er wel voor dat artsen geregeld protestgeluiden horen tegen diergebruik in de pharmaceutische industrie. als ik het een keer kan opbrengen ga ik mee protesteren


gelukkig zijn er ook paracetamolletjes zonder gelatine. die glanzen dan wat minder, maar dat maakt voor de werking niet uit. ze zijn vaak ook nog goedkoper.
wil je wat aan het milieu doen, minder dan flink met vlees consumeren.
ik ben overgestapt op vis. nog beter zou insekten als sprinkhanen zijn, maar ja da's niet mijn ding.
en het is ook niet dat ik vlees weiger, ik vind het heerlijk, maar vis ook.

[quote=harmes schreef op zaterdag 24 mei 2014, 22:15]
ik zette soms 's nachts een schoteltje neer voor de muizen (krenten, nootjes, crackertjes, fruitafval) en 's morgens was alles netjes schoon.


ja, ga ze nog eens lokken ook :-)

[quote=harmes schreef op zaterdag 24 mei 2014, 22:15]maar het ging over muizen. ik vind ze niet vies en ben er dus ook nog nooit ziek van geworden. ik zou ze nooit bestrijden. ook mieren, muggen, vliegen: als er niets te halen valt vertrekken ze weer.

ik vind muizen ook best wel leuk, maar niet als ze uit angst sterven achter mijn kast, achterin de koelkast, onder de keukenkastjes etc. die merk ik niet op en ik kan er niet bij. de vliegen wel en het gevolg is dus een overmaat aan vliegen in huis, penetrante lijkenlucht en ik moet maar uitzoeken hoe ik er vanaf kom.