Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

st
stampie - 18-10-2007 03:14:27
Geldzaken & Recht

Hypotheek niet snel genoeg rond...

Onlangs heb ik een voorlopig koopcontract getekend voor een andere woning. door diverse omstandigheden (met name laksheid van de adviseur) is er wat vertraging in de afhandeling van de aanvraag gekomen. er is nu een offerte gekomen en die is door mij akkoord bevonden, getekend en samen met alle stukken retour gestuurd naar de adviseur/geldverstrekker. tot dusver geen probleem.

inmiddels heb ik ook begrepen dat voor wat betreft het financiƫle aspect (loon, etc.) er geen problemen zijn. alleen dient er een (klein) medisch onderzoek plaats te vinden om de levensverzekering (die deel uit maakt van de hypotheek) beter te kunnen beoordelen (of aanvullende voorwaarden of een hogere premie op te leggen). nu ziet het ernaar uit, dat hierdoor de datum voor het rondkrijgen van de financiering overschreden wordt.

van de verkoper heb ik een week respijt gekregen. dit wordt schriftelijk geregeld. als ik dan nog steeds geen definitieve go heb van de bank, dan zeg ik de koopovereenkomst kosteloos op. tot zover geen probleem.

maar in het contract met de bank staat dat als de hypotheekakte niet voor een bepaalde datum is getekend, ik een boete van 1 % dien te betalen aan de bank. in hetzelfde contract staat ook dat de offerte onder een aantal voorwaarden is gedaan (waaronder een eventueel medisch onderzoek).

nu is mijn vraag of, als de afhandeling van dit onderzoek te lang op zich laat wachten en ik dus eigenlijk mijn financiering niet op orde heb, en dus genoodzaakt ben (omdat ik in het ongewisse verkeer aangaande het al dan niet rondkrijgen van de financiering) de koopovereenkomst te ontbinden, de hypotheekverstrekker de boeteclausule van 1 % mag laten gelden ??

gevoelsmatig zeg ik van niet, omdat in de offerte staat dat deze onder voorbehoud is en zij de medische aanvraag nog niet akkoord hebben gegeven, maar toc.... heeft iemand ervaring en/of tips ??