Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

sp
spikkel - 11-09-2010 12:25:17
Voeding & Gezondheid

Nieuw bij Aldi, gerookte Pangasiusfilet

De nieuwe paling van aldi is gerookte pangasiusfilet. op zich leuk dat ze er over nagedacht hebben maar zo simpel is het helaas niet. volgens aldi traditioneel hollands gerookt / bron van omega-3-vetzuren en bovendien duurzaam.

van vis roken weet ik niets, van vis in heel korte tijd een rooksmaak geven weet ik wel het één en ander echter geen idee of dat hier het geval is. de pangasiusfilet staat er om bekend voornamelijk omega-6-vetzuren te bevatten en is dus geen bron van omega-3-vetzuren. tot slot duurzaam...... vietnamese kweekvis die per vliegtuig naar nederland komt. alleen dat is al niet duurzaam laat staan onderstaande informatie. lees en huiver.

pangasius wordt gekweekt in de mekong-rivierdelta. door z'n unieke zwemblaas kan de soort direct zuurstof halen uit de lucht. hierdoor is de waterkwaliteit niet echt een punt en kun je heel veel vissen in heel weinig water kweken. de norm is zowat 150 stuks in een drijvende kooi van een kubieke meter.

de mekong is één van de zwaarst vervuilde rivieren ter wereld. de hoeveelheid arseen in de stroom ligt tot acht keer hoger dan wat de who als veilig acht. het gif komt onder meer van een quasi ongecontroleerd gebruik van pesticiden. daarnaast munt de mekong uit door de prominente aanwezigheid van kankerverwekkende pcb's, ddt's, chl's, hch's en hcb's.
verder steevast het gebruik van trifluralin, dat in europa verboden is. het pesticide blinkt uit in zowat alles wat u niet in de buurt van vis voor consumptie wil. de viskwekers vinden het echter een doeltreffend middel tegen ongewilde plantengroei in hun vijvers.

de pangasius krijgt korrel als eten. daarin onder meer vismeel, eiwitten van plantaardige oorsprong zoals soya, maar ook eiwitten van dierlijke oorsprong en nogal wat pluimen van kippen en andere bijproducten van gevogelte. dat laatste kan het risico met zich meebrengen dat het in die regio gangbare vogelgriepvirus ook in de vissector terecht komt.

de kweek van pangasius heeft sterk bijgedragen tot het verdwijnen van de populatie van irrawaddydolfijnen in de mekong. er zouden er nog hooguit een vijftigtal zijn. de dolfijnen zijn bijna allemaal gestorven als gevolg van een bacteriële infectie, waarschijnlijk afkomstig door aanraking met kweekkooien. die ziekte is op zich niet dodelijk, behalve wanneer het immuunstelsel van de dieren is aangetast. bij de autopsie troffen onderzoekers toxische niveaus van pesticiden (vooral ddt) en pcb's aan.

oordeel zelf voordat u dit 'mooi, duurzaam en zeker zo smakelijk alternatief ' koopt.