Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

rp
rpostmus - 21-11-2010 16:15:06
Geldzaken & Recht

Afkopen vruchtgebruik

Moeder is overleden in 2009. testementair heeft vader vruchtgebruik van de woning en erfdeel. op de successie aangifte is een resterend bedrag van 46000 aangegeven (zuiver nalatenschap).

saldo vermogen was ca 100.000 / gedeeld door 2 is het saldo van nalatenschap vervolgens verminderd met kosten en uitkering uitvaartverzekering is 46000.

vader en moeder hebben 3 zoons waarvan 1 onder curatele staat (curator is weer de vader). de woningwaarde is 250.000

het resterende deel voor de erfgenamen is dus 46000 gedeeld door 4 (vader en 3 zoons) = 11500 per erfgenaam.

de relatie tussen 1 zoon en vader / 2 broers is zeer slecht. er wordt aangegeven dat het opeisen van legitieme portie geen zin heeft daar er van het erfdeel dan de helft afgaat en dat de zoon (eiser) in kwestie het alsnog pas in handen krijgt op moment overlijden van de vader, als het er dan nog wat van over is ..

bestaat er een mogelijkheid / of is het verstandig dat vader 1/4 deel van die zoon uitkoopt zodat er geen problemen ontstaan bij het vruchtgebruik danwel het moment dat vader huis wil verkopen cq komt te overlijden?

de 2e vraag is of de woningwaarde in de toekomst een effect heeft op het vruchtgebruik en de waarde van het erfdeel? moet dit dan ook jaarlijks worden berekend voor de belastingaangifte?