Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ak
akorevaar - 02-05-2011 16:51:49
Voeding & Gezondheid

tand dood door behandeling [edit red.]

Afgelopen woensdag heb ik mijn tanden laten bleken bij [edit red.]. ze adverteren op hun website met 100% veilig, pijnloze behandeling en we garanderen dat een behandeling bij [edit] geen enkel nadelig effect heeft op je gebit, ook niet op de lange termijn.

helaas had ik een andere ervaring. tijdens de behandeling had ik pijnscheuten in 1 tand (de tand naast mijn voortand), het deed zo'n pijn dat ik de lamp wegduwde. volgens de behandelaar kwam de pijn doordat de whitening gel de wortel had bereikt. na afloop van de behandeling waren mijn tanden wat gevoelig, op vrijdag kreeg ik weer sterke steken in de tand die tijdens de behandeling ook zeer deed.
ik heb contact opgenomen met [edit], volgens hen was de pijn normaal en kon ik deze onderdrukken met pijnstillers. ik hoefde niet naar de dokter te gaan voor de pijn.

zaterdag was de pijn niet meer te houden, ik heb de weekenddienst van de tandarts gebeld, ik kon helaas pas op zondag terecht bij de tandarts. de tandarts constateerde dat de tand ondertussen dood was en heeft een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd. helaas is de ontsteking (nu maandag) nog niet verdwenen en moet ik morgenochtend naar de kaakchirurg.

de tandarts die mij zondag heeft behandeld gaf aan dat er wel degelijk risico's verbonden zijn aan tanden bleken. met name bij kinderen of volwassenen met gevoelige tanden is er kans op ontstoken pulpa. hierdoor gaat de tand dood. het risico op ontstoken pulpa is kleiner bij een tandartsbehandeling omdat er dan over een langere periode minder whitening gel wordt gebruikt (lagere concentratie).

uiteraard ben ik verhaal gaan halen bij de [edit], ik ontving de volgende reactie:

geachte heer,

wij vinden dit erg vervelend om te horen. uw tandarts heeft een verkeerde conclusie gedaan door te zeggen dat door een te hoge concentratie bleekstof uw tand hier door is af gestorven.
dit kan niet omdat wij volgens een wettelijke norm geen te hoge concentraten mogen gebruiken en wij ons ook daar aan houden. volgens de wettelijke norm is dit maximaal 20% waterstofperoxide.
wij gebruiken op zijn hoogst 17% waterstofperoxide en is dit dan ook 100% veilig. daarbij is uw tandvlees en de blootliggende tandhalzen zorgvuldig afgedekt.
wij komen namelijk ook niet aan de binnenkant of bovenop de tanden (alleen aan de voorzijde van de tanden) waardoor er geen schade kan ontstaan aan het gebit.

wij denken zelf dat de ontsteking er al heeft gezeten. ook hebben wij uw tandhalzen nog eens extra afgedekt omdat u hier al veel last van had en dat aan heeft gegeven voor dat u de behandeling onderging.
verder kunnen wij ons niet voorstellen dat u is af geraden om naar de huisarts te gaan.

ik had geen klachten aan mijn tanden voordat ik aan de behandeling ben gestart, behalve gevoelige tandhalzen, dit was volgens de medewerker van [edit] geen probleem omdat de tandhalzen afgedekt worden.

op internet las ik een rapport waarin wordt aangegeven dat er wel degelijk risico's zijn bij het bleken van tanden met gebruik van meer dan 6% waterstofperoxide. dit moet uitgevoerd worden door professionals omdat er risico bestaat dat de behandeling bij de verkeerde persoon uitgevoerd wordt met o.a. ontstoken pulpa als gevolg. http://ec.europa.eu/health/archive/ph_r ... 01_021.pdf

overweeg bij het bleken van tanden om dat toch via de tandarts te doen, zij kennen je geschiedenis en kunnen een betere inschatting maken.