Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

natascha_4810687
natascha_4810687 - 17-10-2011 11:31:00
Huishouden & Energie

Wat is het optimale gas verbruik voor de verwarming?

Genoeg informatie te vinden over het besparen van stroom, maar hoe zit het nu met gas? en dan heb ik het niet over isolatie enzo, maar de standen van je thermostaat.
de meningen verschillen zo enorm, waardoor het lastig is om te bedenken wat nu de ideale omstandigheden zijn.
we weten allemaal dat je minder gas verbruikt als je de thermostaat een graadje lager zet, maar wat is nu het meest optimaal?

een paar uur voordat je naar bed gaat zet je de verwarming lager. de een zegt terug naar 12, de ander gaat meer richting de 16 en weer een ander zegt nee hou het constant op 18 of 19 ofzo.
oke, ik snap dat je de verwarming niet terug naar 0 moet zetten want dan kost het veel te veel energie om de volgende dag weer naar behaaglijk te klimmen. maar wat is nu echt de meest optimale 'afwezig' temperatuur?

en dan ook nog de vraag, verwarm je het hele huis, of alleen de kamers waar je veel zit? ik zette altijd alleen in de woonkamer de verwarming vol open, de rest van het huis net een klein tikkie om te voorkomen dat de leidingen kunnen bevriezen. tot iemand zei: nee, je moet de verwarming in de gang ook verder open zetten want elke keer als je de deur naar de gang open doet (als je naar de keuken, wc, etc. gaat) komt er zo'n klap kou naar binnen dat hij meteen weer aan moet slaan om hard te werken! dat deed ik toen maar, alleen is het niet echt te vergelijken met het jaar ervoor omdat de winter afgelopen jaar strenger was.
de een zegt dat je minder verbruikt als je alleen stookt in de ruimtes waar je veel bent, de ander zegt dat het geen verschil geeft of je nu wel of niet alle radiatoren open draait omdat de cv z'n werk toch moet doen. wie heeft er dan gelijk? kan me namelijk niet voorstellen dat alle radiatoren of nog niet eens de helft net zoveel vraagt van je cv ketel...
omdat de buitentemperatuur en luchtvochtigheid zoveel verschilt is het lastig vergelijken adhv je meterstanden. blijft me dus toch een raadsel...

hiervoor woonde ik in een benedenwoning en betaalde ik 91,- per maand aan gas&electriciteit, voor m'n nieuwe huisje werd nu het maandbedrag berekend op 185,- per maand (omdat de vorige bewoonster die niks aan isolatie en dergelijke deed en flink stookte voor 195,- per maand verbruikte!!!! dat ben ik dus niet van plan!!!)
lekker dekentje, dikke trui en warme chocolademelk zorgt ook voor een lagere rekening ;-)

maarrrr goed, zoals de meningen van loodgieters verschillen, zo zal dat ook hier zijn, maar misschien dat we samen uit kunnen vogelen wat nu echt de meest optimale manier is om onze verwarmingen te gebruiken?