Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

re
reytan - 14-12-2011 14:31:34
Garantie & Verzekeringen

tandartstarieven versus vergoeding zorgverzekeraars

Bij het kiezen van een tandartsverzekering is het mij opgevallen dat er nog weinig gepubliceerd is over het feit dat consumenten voor 1 januari moeten bepalen welke verzekering zij nemen, terwijl de meeste tandartsen hun tarieven nog niet bekend gemaakt hebben, en dat ook pas hoeven te doen op... inderdaad 1 januari.

velen denken misschien dat dat niet zo veel uitmaakt, maar er zit een addertje onder het gras. vele zorgverzekeraars hanteren maximum tarieven per behandelcode. als voorbeeld hier uit de regio:

de tandarts in bakkeveen (friesland) vraagt voor een tweevlaksvulling, code e112, e. 82,- (http://www.berry-en-co.nl/page10.html), terwijl de friesland zorgverzekering maar e. 50,- vergoed. (http://www.defriesland.nl/images/vergoedingenlijst-mondzorg-de%20friesland-8882.pdf).

velen denken: maar ik ben verzekerd voor 75% of 80% of 100% tot een bepaald bedrag, dus zolang ik onder dat bedrag blijf, maakt het mij niet uit. helaas, in de kleine lettertjes uit dit voorbeeld blijkt het volgende:

voor de omvang van de dekking van uw polis verwijzen we naar de verzekeringsvoorwaarden
van uw basisverzekering en eventuele aanvullende (tand)verzekering. hier kunt u ook vinden of u recht heeft op
een volledige vergoeding of op een vergoeding van 80%.
als uw zorgverlener lagere tarieven hanteert dan de maximumvergoedingen op deze lijst, dan vergoeden we 100%
of 80% van de nota. liggen de gehanteerde tarieven echter hoger, dan vergoeden we per prestatiecode niet meer
dan het maximum genoemd op deze vergoedingenlijst.

(http://www.defriesland.nl/images/vergoedingenlijst-mondzorg-de%20friesland-8882.pdf)

dat betekent in het boven aangehaalde voorbeeld dat men (bij 80% dekking) voor zo'n vulling 80% van de door de friesland maximum gestelde tarief vergoed krijgt, en niet van het door de tandarts gehanteerde tarief. in dit geval kost zo'n tweevlaksvulling de verzekerde:

82,00 - (80% van 50,00 = 40) = 42,00 euro!

dit betekent dat men niet alleen op de tarieven moet letten die tandartsen hanteren (en die vaak nog niet bekend gemaakt zijn), maar vooral ook op de vergoeding die de zorgverzekeraar biedt. er zijn namelijk wel enkele die gewoon 75% etc vergoeden van wat de tandarts vraagt.