Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

czar
czar - 31-03-2012 21:17:53
Vrije tijd & Tuin

Roundup (glyfosaat) is een zegen

In mijn ogen was de kassa! uitzending van 31 maart 2012 weer een zeperd, letterlijk wel gesproken. kassa ging in op het 'probleem' van het gebruik van glyfosaat, beter bekend onder de merknaam round-up.
er werd 1-of-andere milieu hobby-boer opgetrommeld en die vertelde dat het allemaal heel giftig is en slecht voor het milieu en onnodig. ook werd opgemerkt dat er helemaal geen tekentjes op de verpakking staan die waarschuwen voor een zwaar giftige stof.

feiten kassa!, graag de feiten, niet de mening van 1-of-andere alternatieve plezier-tuinier. en leg eens uit hoe het werkt, dat glyfosaat, wat de werkelijke gevaren zijn, want die zijn er best wel.

feit 1: er staan geen op gevaar wijzende tekentjes op de verpakking, omdat dat niet hoeft, want die zitten er niet in.

feit 2: glyfosaat is bijna een zegen te noemen voor met name de boeren, omdat die anders iets gaan spuiten uit een verpakking waar al die tekentjes wel op (moeten) staan.

feit 3: glyfosaat dien je 1 op 50-100 te verdunnen. er zijn gemeentes in nederland die het puur gebruiken, maar dat is pure verspilling. 1 op 50 tot 1 op 100 verdunnen geeft hetzelfde resultaat.

feit 4: glyfosaat is een zeepachtige stof. als je die (sterk verdund) op het bladgroen van planten spuit wordt het via de huidmondjes van het blad opgenomen in de plant. het voorkomt dat de plant enzymen kan aanmaken die de plant nodig heeft om water op te nemen. daardoor verdroogt de plant, inclusief de wortels.

feit 5: omdat glyfosaat een zeepachtige stof is, mag het net als bijv. afwasmiddel niet in het grond- of oppervlakte water terecht komen. vooral dieren met een beschermende slijmlaag, zoals vissen en amfibie-en kunnen er ernstige schade door oplopen, omdat zeep die beschermende slijmlaag aantast (dus ook afwasmiddel en andere ontvetters).

feit 6: grondig onderzoek heeft aangetoond dat glyfosaat dieper uitspoelt in de bodem dan aanvankelijk gedacht. het kan ongeveer 1,5 meter uitspoelen. heb je dus een hoge grondwaterstand, gebruik het dan niet.

feit 7: er zijn enkele kleine onderzoeken gedaan waaruit een licht verband met de ontwikkeling van kanker bleek, andere onderzoeken tonen dat verband echter niet aan.

feit 8: glyfosaat wordt wereldwijd in enorme hoeveelheden gebruikt, door particulieren, maar vooral door boeren en overheden (gemeentes). en dat al zeker 30 jaar.

feit 9: in het drinkwater van rotterdam (dat wordt gewonnen uit de rivier de maas) is een paar jaar geleden een concentratie van glyfosaat aangetroffen die 6x zo hoog was als toegestaan.

feit 10: montana, de fabrikant en uitvinder van glyfosaat, brengt het op de markt onder de merknaam round-up. de patenten zijn echter allang verlopen, dus iedere fabrikant kan nu glyfosaat maken en aanbieden zonder royalties af te dragen.

feit 11: montana heeft naast glyfosaat gewassen ontwikkeld (zoals mais en graan-rassen) die ongevoelig zijn voor glyfosaat. de boer kan dus gewoon glyfosaat spuiten terwijl zijn planten er al staan. het onkruid gaat dan dood, maar de opbrengst is er geen stuiver minder om, sterker nog: de opbrengst is hoger.

feit 12: in duitsland is het gebruik van glyfosaat door partikulieren verboden. het mag ook niet aan partikulieren worden verkocht. dat geldt overigens ook voor bleekmiddel. in duitsland kom je nergens bleekmiddel tegen in de supermarkt.

kortom, glyfosaat is een zegen, anders zouden we echt gevaarlijke stoffen inzetten.