Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

pavoordf
pavoordf - 13-04-2012 14:24:09
Computers & Telefonie

Ervaringen met glasvezel

Binnenkort wordt er bij ons in de wijk glasvezel aangelegd wanneer tenminste 30% van de bewoners overstapt. op dit moment is voor breedband alleen upc een optie. momenteel heb ik een 3-in-1 pakket bij upc met wat extra's (2e lijn voor mijn vrouw haar praktijk en onbeperkt bellen voor 2 lijnen in europa. buiten nederland wordt wel 10 ct starttarief gerekend)

de stap naar glasvezel vind ik vooral interessant omdat daarmee eindelijk concurrentie voor de monopolist upc ontstaat. omdat het aanbod van de verschillende providers niet duidelijk is (vanwege de extra's) heb ik alle providers een mailtje gestuurd om te kijken wat een glasvezelabonnement me gaat kosten. bij upc heb ik een vergelijkbare vraag gesteld, omdat ik mijn huidige pakket al zo'n 5 jaar heb en er mogelijk nu voor mij interessantere pakketten bestaan. helaas is de huidige stand van zaken dat zowel bij upc als bij de glasvezelproviders ik per maand zo'n €75 kwijt ben voor een vergelijkbaar pakket (niet qua snelheid, maar aantal zenders op tv en vrij bellen). er blijven verschil in detail zitten. bv vrij bellen op glasvezel alleen voor nederland of benelux, ipv europa. wel biedt kpn als extra vrij bellen naar mobiel maar heeft dan weer als nadeel dat geen analoge tv wordt ondersteund en nummerportering van maar één telefoonnummer (analoog vind ik nog steeds interessant omdat ik dan zonder extra kosten in meerdere kamers tv kan blijven kijken)

upc kon het niet laten om glasvezel zwart te maken met:

de diensten die upc levert hebben een aantal grote voordelen ten opzichte van providers die enkel glasvezel gebruiken. een aantal belangrijke nadelen van glasvezel zijn:

-glasvezel is erg duur. de tijdelijke kortingen lijken aantrekkelijk, maar u betaalt al snel € 200,- tot € 300,- meer dan u betaalt voor een vergelijkbaar pakket bij upc.
-ook de extra diensten zijn bij glasvezel vrijwel altijd duurder dan bij upc.
-met glasvezel heeft u ook binnenshuis nieuwe bekabeling nodig. het digitale tv-signaal kan namelijk niet via wifi of over de huidige coaxkabel.
-de producten van nieuwe glasvezelpartijen zijn vaak nog niet volledig doorontwikkeld



ik heb daarop geantwoord dat er ook op de diensten van upc best het een en ander af te dingen valt, nl:
- ik heb een mediabox die in standby 18 watt verbruikt
- de kwaliteit van de telefoon is achteruit gegaan toen we over moesten stappen op voip
- de monteur die we aan huis kregen om een probleem met de mediabox op te lossen was duidelijk incompetent. het enige wat hij kon was een aantal standaard dingen vervangen, onafhankelijk of dit de oorzaak kon zijn van mijn problemen. vanwege de warme mediabox die regelmatig resette heb ik een nieuwe antennedoos gekregen en een nieuwe passieve breedbandsplitter (vorig jaar door upc geplaatst)

behalve dat ik even wat frustratie over upc kwijt moest, ik krijg namelijk jeuk wanneer een bedrijf anderen probeert zwart te maken ipv op eigen sterkten te proberen klanten te krijgen of te behouden, wil ik graag weten of iemand ervaring heeft met glasvezel?