Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ho
hoogerwerf - 10-07-2012 00:05:41
Geldzaken & Recht

beneficiaire aanvaarding, moet ik de inboedel verkopen

Na mijn vader in 2008, is per 1 juli jl mijn moeder overleden.
zij woonden in een huurhuis. er zijn weliswaar geen schulden voor zover mij bekend, maar de oplevering van die huurwoning kan wel eens aardig in de papieren lopen, de fiscus zal over vorig jaar en dit jaar nog wel een €250 willen zien, de begrafenisrekening heb ik uit eigen middelen voldaan en dat kostte al zo'n kleine €3.300,= op de lopende rekeningen van mijn moeder staat hooguit een paar honderd euro. de huur is betaald, gas licht en water zijn nog niet opgezegd maar kunnen van die rekening betaald worden (automatische incasso). er werd mij aangeraden om zo snel mogelijk lopende abonnementen en verzekeringen op te zeggen, en beneficiair te aanvaarden. dat heb ik dus gedaan. en nu moet dus het huis leeg, en de banken geïnformeerd worden. de optelsom van kosten en baten gaat in ieder geval negatief worden.
ik begrijp dat ik een boedelbeschrijving moet opstellen, waarin baten lasten en eventuele schuldeisers (fiscus en huisbaas) worden vermeld. de inboedel is op zich weinig waard, geen antiek of waardevolle schilderijen, gewoon oude meubelen van oude mensen, ik zal eerder moeten betalen om het huis leeg te krijgen. ben ik nu verplicht om die boedel te verkopen, of is een boedel-taxatie ook voldoende? en van wie dan?
die boedelbeschrijving dient bij de kantonrechter gedeponeerd te worden, hoe doe je dat ? er zijn volgens mij naar beste eer en geweten, ik deed de afgelopen haar administratie, van mijn moeder geen schuldeisers, dus die kan ik ook niet oproepen/aanschrijven. moet ik dan een advertentie plaatsen, en waarin dan? joost mag weten welke malloten daarop afkomen, dus liever niet.
kan ik overigens een ontheffing van vereffening aanvragen? en hoe moet dat dan. natuurlijk kan ik ook naar een notaris gaan, maar het saldo van de nalatenschap staat al op ruim € 3000 n3gatief, en ik heb geen behoefte daar nog eens 500 a 600 aan toe te voegen.