Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ikbenik
ikbenik - 12-11-2012 14:24:20
Computers & Telefonie

Opstelten: helft consumenten heeft geen idee van cybersecurity

Nederland is niet alert genoeg als het gaat om digitale beveiliging. dat zei minister ivo opstelten van veiligheid en justitie tegen tweakers bij de aftrap van de campagne alert online, die mensen bewust moet maken van de risico's van internetgebruik.

"mensen zijn zich niet bewust van de risico's", aldus minister ivo opstelten tegen tweakers. "dat komt ook doordat veel mensen van sommige dingen nog geen last hebben gehad." dat verklaart volgens de minister waarom mensen zich wel bewust zijn van de risico's van virussen en niet van die van identiteitsfraude. dat blijkt ook uit het feit dat veel wachtwoorden onveilig zijn. volgens onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de overheid, is ruim zestig procent van de wachtwoorden korter dan tien tekens en bevat minder dan de helft van de wachtwoorden een of meer speciale tekens.

"het zijn hele simpele dingen", zegt opstelten. "zet de data waarop je met vakantie gaat bijvoorbeeld niet op sociale media." volgens hem moeten zowel consumenten als het bedrijfsleven zich bewust zijn van de risico's. opstelten wil niet op een schaal van 1 tot 10 aangeven hoe goed dat op dit moment in nederland is geregeld. "ik denk dat we het internationaal best goed doen, maar het moet gewoon omhoog", zegt hij.

opstelten deed zijn uitspraken bij de start van alert online, een overheidscampagne die is bedoeld om mensen bewust te maken van digitale risico's. "de helft van de consumenten heeft geen idee wat cybersecurity nou eigenlijk is", zegt opstelten. de campagne noemt hij 'geen overbodige luxe'. "het mag allemaal best een tandje scherper als het gaat om het bevorderen van de alertheid." volgens hem is er 'heel veel werk aan de winkel'.

tijdens de aftrap zei wil van gemert, directeur cybersecurity bij de nationaal coƶrdinator terrorismebestrijding en veiligheid, dat burgers zichzelf hoger inschatten op het gebied van ict-beveiliging dan ze verdienen, zeker als het om het gebruik van wachtwoorden gaat. ook in het bedrijfsleven is volgens hem verbetering mogelijk. zeven op de tien werknemers zouden ict-beveiliging vooral een verantwoordelijkheid van de ict-afdeling vinden.

bron: tweakers.net