Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

luchtkwaliteit
luchtkwaliteit - 24-06-2015 17:37:37
Voeding & Gezondheid

Vuurkorf: rookoverlast

Baby moet steeds hoesten. hij is enige tijd verbleven in de rooklucht door een vuurkorf. het was winstil waardoor de rook in onze tuin terecht komt. we hadden zelf hinder van branderige ogen en benauwdheid. hoe kan dat veroorzaakt worden? we lezen op de website van de longfonds dat houtrook zelfs schadelijk kan zijn?

zie::

verklaring longfonds (voorheen astma fonds) over houtrook en gezondheidsschade geachte heer, mevrouw, in deze verklaring van het longfonds gaan wij in op de gezondheidsrisico’s van het stoken van houtkachels, haarden, vuurkorven en barbecues. luchtvervuiling is slecht voor de gezondheid van mensen. een van de veroorzakers van luchtvervuiling is de uitstoot van stoffen die vrijkomen bij het stoken van hout in de open haard, houtkachel, vuurkorf of barbecue. op lokaal niveau draagt houtrook bij aan gezondheidsklachten door fijn stof (pm10 en met name pm2,5). ook kankerverwekkende (pak’s)-en andere giftige stoffen (vos en koolmonoxide) komen vrij bij de verbranding van hout. houtrook is daarmee naast een stankprobleem, ook een gezondheidsprobleem. mensen met een chronische longziekte zoals astma of copd (chronische bronchitis en longemfyseem), maar ook gezonde kinderen en ouderen, ondervinden de meeste klachten door houtrook. zij kunnen benauwd worden, veel moeten hoesten of een verslechterde longfunctie krijgen. bij hoge blootstellingen kunnen de klachten lang aanhouden, ook als de blootstelling al is beëindigd. hierdoor worden deze mensen belemmerd in hun dagelijkse leven. longpatiënten die in de buurt wonen van een vervuilingsbron zoals een houtkachel, kunnen zich daartegen niet adequaat beschermen. het is onmogelijk om de eigen woning zodanig af te sluiten dat de rook niet meer binnendringt. bovendien is het juist nodig om continu te ventileren om de luchtkwaliteit binnenshuis gezond te houden. de gemeente kan de gezondheid van longpatiënten wél beschermen. bij het stoken van hout moet minimaal worden voldaan aan de wettelijke eisen die gesteld worden aan ‘goed stoken’. daarnaast is een stookverbod bij bepaalde weertypes: windstil weer, temperatuurinversies, mist ed. en/of hoge concentraties luchtvervuiling sterk aan te bevelen. een ontmoedigingsbeleid voor het stoken van houtvuur in de gemeente met name door kachels en haarden draagt bij aan de gezondheid van de inwoners. echter, ook al wordt aan deze maatregelen voldaan, dan nog kunnen mensen die daar gevoelig voor zijn, klachten krijgen. het longfonds wil gezondheidsschade door luchtvervuiling zoveel mogelijk voorkomen. de gemeente kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren. wij vertrouwen er dan ook op dat de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt en haar inwoners, en met name de mensen met een chronische longziekte, beschermt tegen de schadelijke gevolgen van houtrook. het longfonds verzoekt de gemeente om elke situatie serieus te bekijken en te onderzoeken welke oplossing het meest geschikt is.

bron: https://www.longfonds.nl/sites/default/files/longfonds%20verklaring%20houtrook%20met%20logo.pdf