Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Ba
BasGoed - 12-12-2015 01:03:35
Geldzaken & Recht

Wie is er verantwoordelijk voor kosten onderhoud CV bij huurwoning?

hallo allemaal,


 


ik zit met een behoorlijk dilemma. na een jaar een particuliere huurwoning te hebben gehuurd (kosten 850 euro pm) heb ik nu een huis gekocht, waardoor ik de huur opgezegd heb.


 


verhuurder zegt nu dat ik, voor ik het huis weer aan hen oplever, zorg moet dragen voor een onderhoudsbeurt voor de cv. deze kosten zouden voor mij zijn en zouden tussen de 50 en 100 euro liggen.


 


in het huurcontract wordt verwezen naar de algemene voorwaarden woonruimte 2003, waar dit artikel staat:
artikel 6.4: indien en voorzover dit niet door verhuurder voor rekening van huurder geschiedt, zal huurder voor zijn rekening zorg dragen voor het afsluiten van een service-abonnement bij een erkent installatiebedrijf, in welk abonnement het periodiek onderhoud van de installaties met toebehoren is begrepen. verhuurder heeft het recht op inzage van dit serviceabonnement.

hieruit zou je opmaken dat onderhoud van de cv ketel inderdaad onder kosten van de huurder valt, sterker nog, er zou een service abonnement door huurder moeten worden afgesloten, op kosten van huurder wanneer verhuurder dit niet betaald, maarrrrrrrrrr


 


op de website van rijksoverheid staat het volgende (bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/inhoud/onderhoud-huurwoning):

onderhoud cv ketel: oa ontluchten cv ketel valt onder werkzaamheden huurder, maar onderhoud, controle dan wel vervanging valt onder kosten verhuurder.

natuurlijk heb ik getekend voor het contract dat spiegelt met de algemene bepalingen waaronder bovengenoemd artikel 6.4 beschreven staat, maar de website van rijksoverheid zegt dus wat anders, en zegt daarbij ook nog 'in een huurcontract kunnen geen bepalingen worden opgenomen die van dit overzicht afwijken in het nadeel van de huurder'.


hieruit kan dus opgemaakt worden, daar die bepalingen waarin 6.4 genoemd wordt afwijkt in het nadeel van mij, de huurder, dat ik dit onderhoud niet op eigen kosten hoef te laten doen.

op internet staat het bomvol met 'feitjes' dat het onderhoud van de cv ketel bij een huurwoning altijd op kosten van de verhuurder zou liggen, echter omdat 6.4 van de algemene huurbepalingen (die volgens mij overal in nederland toegepast worden op verhuurcontracten van woningen) zou ik bijna denken dat ik er toch aan vast zit dit te betalen.


 


iemand met geringe spoed (ga zeer snel uit deze woning) uitsluitsel over deze kwestie? zou erg fijn zijn.


 


groet,


 


bas.