Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Tr
Truusje1234 - 09-01-2016 12:26:03
Geldzaken & Recht

Bijstandsuitkering - Ik heb mijn auto naar de sloop gebracht, en daarna meteen een andere auto gekocht, maar nu wil de bijstand mij korten op de uitkering omdat het sloopgeld als winst word gezien. Mag dit?

ik had een klein autotje welke teveel kosten zou krijgen bij een nieuwe apk. deze auto is daarom op de sloop beland, en ik heb hier €150 voor gekregen. in die week daarvoor had ik ook al een aanbod van een kameraad gekregen om zijn autotje over te kopen voor €300. eigenlijk kon ik niet heel veel missen, maar €150 toe op een auto kon ik met een beetje passen en meten nog
wel voor elkaar krijgen. deze auto had nog 8 maand apk, viel in de goedkoopste belastingklasse, was een veel jongere auto, en had ook nog eens veel minder kilometers. een goede aankoop, voor weinig geld dacht ik op dat moment. aangezien ik ook een kind met een chronische huidziekte heb, is een auto voor mij haast noodzakelijk. ik heb de wijzigingen omtrent de auto's netjes binnen de inlichtingverplichtingentijd doorgeven, en ik had als bewijsstuk voor de auto die naar de sloop was gebracht een kopie van de vrijwarring toegevoegd.
nu werd ik echter gisteren door mijn gemeente gebeld. ze wouden me vragen welk bedrag ik voor de auto had gekregen die naar de sloop was gebracht, ik heb meteen eerlijk gezegd welk bedrag ik hiervoor had gekregen, maar ik had hier geen bon van. ik vroeg waarom ze de hoogte van het bedrag exact wouden weten. nu wouden ze dit weten omdat dit bedrag werd gezien als inkomen. nu gaan ze mij €150 korten op de eerst volgende uitkering, ondanks dat dit bedrag al volledig naar de andere auto is gegaan. nu betaal ik voor mijn andere auto dus niet de €150 die ik met een beetje passen en meten nog kon missen. maar ik betaal nu eigenlijk uiteindelijk €450. als ze mij gaan korten op de uitkering betekend dat dat ik aankomende maand waarschijnlijk ook weer met mijn vaste lasten in de problemen ga komen. eigen vermogen heb ik niet, wel nog een schuld waar ik een betalingsregeling voor heb lopen, dus ik kom niet eens in de buurt van de vermogensgrens.
in hoe verre mag de bijstand je korten op dingen wat je verkoopt? kijk ik snap best dat wanneer ik veel auto's op jaarbasis op naam heb gehad, en wanneer ik deze telkens met winst zou gaan proberen te verkopen, dat je dan word gezien als handelaar. of als ik meubeltjes ga pimpen, en deze frequent ga verkopen dit ook als bijverdienste word gezien.
maar als ik bijv. mijn wasdroger ga verkopen, omdat ik extra geld nodig ben voor onvoorziene rekening dan zou het toch belachelijk zijn dat mijn "winst" gekort word? eigenlijk geef ik het dus gewoon weg, en kan ik de rekening nog niet betalen. nog een poos langer in de bijstand en ons huis is leeg. voor die wasdroger heb ik misschien een jaar geleden wel hard lopen sparen, maar onze bijstand is soms gewoon even te weinig door een flinke rekening van bijvoorbeeld het eigen risico bij de zorgverzekering.

zijn er vastgestelde grenzen of regels omtrent verkoop van (eigen) inboedel, auto etc?