Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ma
marit86 - 08-06-2016 12:11:24
Geldzaken & Recht

Verhuizing kind niet goed gegaan bij gemeente

onlang, 20 april, hebben we onze verhuizing online via digi-d doorgegeven bij de gemeente amersfoort. we stonden met 3 personen (man, vrouw en kind van 2 jaar) ingeschreven in leusden bij (schoon)ouders en verhuisden naar amersfoort. online leek mij handig, scheelt weer een ritje en parkeerkosten. ik heb toen telefonisch contact gezocht met amersfoort met de vraag: verhuist mijn zoon automatisch mee? er werd mij verteld dat mijn zoon inderdaad automatisch mee verhuisd. online zag ik zijn naam niet naar voren komen, maar doordat die man van de gemeente dit had bevestigd, ging ik ervan uit dat dit automatisch zou gebeuren.
een maand later, op 18 mei, ontvangen we de bevestigingsbrieven van de gemeente. ik en mijn man worden hierin vermeld, mijn zoon niet. ik vond dit wel enigzins vreemd, maar vertrouwde nog steeds op het automatisch mee verhuizen. ons hoofd stond ook niet naar dit soort dingen, we zijn erg druk met het huis.
ineens viel daar een paar dagen geleden een aantal brieven op de mat. belastingdienst en kinderbijslag. over dat onze zoon niet meer bij ons ingeschreven staat en dus ook geen recht hebben op kinderopvangtoeslag en kinderbijslag. de kinderbijslag was met een telefoontje snel opgelost, maar de belastingdienst niet.

concreet staan we er nu zo voor;
de gemeente is heel stug en wilt de datum van verhuizing niet op terugwerkende kracht aanpassen naar 20 april. wij moeten dan 2 maanden kinderopvangtoeslag inleveren, dit is ruim 700 euro en zullen wij ook nooit meer ontvangen. de wet bepaald namelijk dat alleen ouders waarvan hun kind bij hun in huis woont, recht hebben op deze toeslag. onze zoon staat nog op een ander adres, dus we ontvangen dit niet meer van afgelopen periode.
nu moeten we onze zoon opnieuw inschrijven en noteren dat het eigenlijk 20 april was en dan gaat de gemeente er juridisch naar kijken, maar geven ons een kleine kans.
dit betekent voor ons 700 euro inleveren, wat natuurlijk echt belachelijk is.

wat kunnen we doen?
mijn man en ik verhuizen beide naar hetzelfde adres, moet de gemeente dan ook niet logisch nadenken? daarbij is dit een fout van dat online systeem, want daar kwam niet de naam van onze zoon in voor én ben ik verkeerd geinformeerd.
de gemeente zegt daarintegen dat we zelf aan de bel hadden moeten trekken en een naam moeten hebben van wie we gesproken hebben toen. ze schuilen zich achter het feit dat elke situatie anders is, maar welke ouders verhuizen nou naar hetzelfde adres zonder kind?

groet,
marit.