Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

He
Heksjehupsakee - 14-09-2016 11:16:37
Geldzaken & Recht

Hypotheek oversluiten

We hebben momenteel 4 hypotheekdelen: 2 spaardelen en 2 aflossingsvrije delen.
spaardeel 1 loopt nog tot 2029 tegen 5,25%
spaardeel 2 loopt nog tot 2032 tegen 5,25%
aflossingsvrij 1 loopt nog tot 2029 tegen 5,15%
aflossingsvrij 2 loopt nog tot 2038 tegen 5,15%

de rentevasteperiode loopt af in oktober 2018. we vragen ons af of het zin heeft de hypotheek nu al te oversluiten. ik heb gebeld met onze hypotheekverstrekker. zij gaven aan dat ze meestal adviseren alleen het aflossingsvrije deel over te sluiten. het spaardeel heeft niet zoveel zin omdat als de rente omlaag gaat, de premie omhoog moet. klopt dat advies?

ik heb daarna een kostenraming opgevraagd. op dit moment hebben we te maken met een betaalbare boeterente voor beide aflossingsvrije delen - hoe langer we wachten, hoe lager dit bedrag wordt. ik begreep echter ook dat dit renteverlies (deels) aftrekbaar is van de belasting. hoe werkt dat precies? tot welk percentage of bedrag kun je opvoeren?
daarnaast is er uiteraard de vraag of we er verstandig aan zouden doen om nu over te sluiten, nu de rente zo laag staat (volgens de telefonisch opgevraagde info zou dat nu neerkomen op 1,93 voor 10 jaar vast, voor alleen de aflossingsvrije delen). de rente zal de komende 2 jaar niet meer verder zakken, lijkt me.

ik heb al een en ander doorgerekend en als we zouden oversluiten zou ons dat nu rond de 250 euro per maand schelen. best een aanzienlijk bedrag. daar staat tegenover dat we eigenlijk gewoon de rente afkopen natuurlijk - het levert ons uiteindelijk netto een voordeel op gedurende 4 maanden. is dat de moeite en weegt dat op tegen het uiteindelijk rentevoordeel? en zijn er nog andere dingen waar we rekening mee moeten houden?

naast dit alles gaan we door met het jaarlijks aflossen van de maximaal toegestane 10%. dat speelt wellicht ook nog een rol in de keuze die we maken. ik zie door de bomen even het bos niet meer.... help...?