Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

An
Anne12345 - 03-05-2017 18:00:47
Geldzaken & Recht

Fraude via mijn Paypal (gehacked)

Graag hoop ik dat hier mensen zijn die mij kunnen adviseren.

dinsdagmorgen heb ik mijn e-mail gechecked en zie ik opeens 13 e-mails staan van paypal. het betreft bevestigingsmails van betalingen van verschillende hoge bedragen (dollars) naar een of andere game-site. ik schrik hier ontzettend van en snap er ook niets van. ik heb niks gekocht en ken deze hele site niet. ik check vervolgens mijn paypal en zie dat de bedragen dadelijkwerkelijk als betalingen voltooid zijn (ik dacht namelijk, misschien zijn het fishing mails). in paniek bel ik paypal op, het lijkt er namelijk op dat iemand mijn account gehacked heeft en allemaal betalingen aan het doen is (hoogste bedrag is 285 dollar, betaling van 4 maal, verder bedragen tussen 20 en 150 dollar). in totaal komt het bedrag neer op zon 1300 euro. 

gelukkig krijg ik een vriendelijke medewerker aan de lijn en die geeft aan dat dit waarschijnlijk ongeautoriseerde betalingen zijn (dus idd gehacked). ook geeft hij aan dat hij ziet dat ik een "abonnement" heb op deze verkoper (g2a.com). hier weet ik niets vanaf! hij geeft aan dat het abonnement geactiveerd is op 6 september. dan valt me in dat ik toen ook al contact gehad heb met paypal. ik was op vakantie in portugal en kreeg opeens een vreemde mail dat er een betaling was gedaan naar een site (blijkt nu dezelfde site te zijn = g2a.com !). direct paypal gemaild, zij konden de betaling niet terug vinden (is geannuleerd blijkt nu) en raadde mij aan mijn wachtwoord te veranderen. mocht er toch een bedrag van mijn rekening afgeschreven worden dan moest ik contact opnemen en konden ze dit claimen. er is echter nooit wat afgeschreven van mijn bankrekening omdat de betaling geannuleerd is (misschien niet gelukt omdat ik mijn wachtwoord tijdig veranderd heb??). blijkbaar is het toen alleen gelukt het "abonnement" te activeren. dit houd in dat alle betalingen naar de verkoper (g2a.com) automatisch goedgekeurd worden.... 

tot 29 april heb ik nergens last van gehad, heb paypal zelfs niet gebruikt. tot ik op 2 mei alle mails zag van betalingsbevestigingen!! de medewerker van paypal heeft voor alle betalingen claims aangemaakt (ongeautoriseerde betaling) en het abonnement direct gestopt. de fraude afdeling zou hierna kijken ("onderzoek") en ik zou binnen 24 u / 72 u bericht krijgen. de medewerker gaf aan dat als het eens goed fout ging via ip adressen vaak te herleiden is dat het om fraude gaat en dat het geld dan keurig terug op je rekening kwam te staan (je bent dan niets verschuldigd). ik beëindigde het gesprek dus met een iets opgelucht gevoel, misschien kwam dit nog goed of was het terug te draaien..

hierna heb ik de rabobank gebeld en zij hebben een blokkade op mijn rekening gezet, paypal kan nu geen geld afnemen van mijn bankrekening (wordt automatisch terug geboekt). dit klopt ook want ik sta nu een behoorlijk bedrag in de min op mijn paypal account... gelukkig dus niet direct op mijn eigen bankrekening! 

vandaag kreeg ik reactie van paypal: zij geven aan dat het niet om ongeautoriseerde betalingen gaat omdat er sprake is van een abonnement op de site/verkoper (begonnen op 6 september). dit is natuurlijk belachelijk!! ik heb hier niets mee te maken en iemand maakt gebruik van mijn gegevens. paypal opnieuw gebeld en de zaak uitgelegd, fraude afdeling gaf toe dat het te snel afgewezen was en het er verwacht uitzag maar kon niks zeggen over de uitkomst.. 

ik ben erg bang dat ik straks een bedrag kom te betalen (1300,- !! geld dat ik zeker niet even kan ophoesten..). mijn account is denk ik gehacked op 6 september toen ik wilde inloggen op de openbare wifi van ons hotel in portugal (kan dit??). dit lukte maar niet (bij mijn vriend wel), ik vond het al raar maar dacht dat het misschien aan mijn telefoon lag. hierna kreeg ik ook die verdachte mail (betaling voldaan aan g2a.com) waarna ik contact heb gehad met paypal ("in de gaten houden en wachtwoord veranderen"). netjes hun advies opgevolgd en niet meer op de wifi in het hotel geweest (vond het maar vreemd en heb toen via mijn vriends telefoon gebruik gemaakt af en toe). toen is er gelukkig geen geld afgeschreven omdat ik (denk ik) mijn wachtwoord op tijd heb veranderd. alleen is het abonnement toen gestart. blijkbaar heeft er nu weer iemand mijn account kunnen kraken en al deze betalingen gedaan..dit ging natuurlijk vanzelf omdat het abonnement op deze verkoper nog actief was (waar paypal mij nooit op gewezen heeft in die tijd dat ik eerder contact had over verdachte betaling), hierdoor konden de betalingen gewoon automatisch (vooraf goedgekeurd heet het) worden.

heeft iemand hier ervaring mee? ik heb het idee dat ik totaal niks heb om op te staan. paypal geeft aan dat het via ip-adressen goed te zien is of er fraude is gepleegd. maar kan het niet zo zijn dat die hacker het heeft doen laten lijken dat ik wel via mijn eigen apparaat de betalingen heb gedaan? het hele gedoe spookt natuurlijk erg door mijn hoofd en werkt niet echt bevorderend op mijn gemoedstoestand. welke stappen kan ik nog ondernemen? aangifte wil ik nog doen maar ik vraag me af of dit wel zin heeft en niet in een grote map beland (paypal gaf aan hier nog even mee te wachten).

ik hoor graag wat jullie denken en adviseren.