Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

hansje klein
hansje klein - 24-03-2018 11:41:24
Huishouden & Energie

Bent u van plan een houtkachel aan te schaffen?

Vorige week ... 

was er veel media-informatie over de manier van bestrijden van geur, fijnstof en toxische uitstoot door 'gezellige' houtkachels en vuurkorven. tenslotte bleef het echter hangen bij een mogelijkheid om een landelijke/regionale melding te maken, dat bij ongeschikt stookweer, zoals het ontbreken van wind of bij mist, de kachel beter niet moet wordt aangestoken. contrôle/handhaving: geen!

omdat in nederland de wet m.b.t. de inbouw van (open) houthaarden achterloopt, kan momenteel niemand een klacht deponeren resp. om handhaving vragen van/bij bijvoorbeeld de gemeente. de apv voorziet ook landelijk nergens hierin. tòch berichten de ggd's over een toename van burgermeldingen, maar heeft behalve toereikende onderzoeken verder niet meer in de hand, dan gemeentes te verzoeken over houtstookoverlast iets meer op de website te zetten (verantwoordelijkheid nemen, metingen laten doen, protokollen schrijven, buren aanspreken .. of, uiteindelijk maar naar de rechter te gaan).

daarom is het nuttig om voor (aspirant-) kopers èn bestaande gebruikers meer informatie te verstrekken over het bestaan van de houtkachelkatalysator  zonder direct spam voor één merk informatie mee te linken:

>https://www.ecn.nl/publications/pdffetch.aspx?nr=ecn-n--17-006" target="_blank">hier<  

voorzover ik het kan beoordelen beginnen de prijzen voor een katalysator bij € 300,-, maar wat vooral interessant is, of er gebruikers zijn die ervaring hiermee hebben en of het beoogde effect ook is ingetreden, zoals een betere verbranding kunnen aansturen omdat op de katalysator een warmtemeter zit. een tweede vraag is, of de houtkachelverkoper u heeft gewezen op het bestaan van deze producten (m.a.w. of zij hun verantwoordelijkheid nemen of deze accessoires eerder verbloemen)?
__________________________________________________________________________________________________________

*) voor de stam-deelnemers wijs ik er (misschien overbodigerwijze) nog eens op, dit dit een heus consumentenprobleem en voor sommigen een realistisch gezondheidsprobleem is, er tenminste één vraag in de topic staat en dat niet ter zake dienende opmerkingen gemeld zullen worden als off-topic-reactie. ook is de topic niet als een discussie-topic opgezet. consumenten zijn in deze samenhang (potentiële) particuliere gebruikers van houtkachels ect. en bijbehorende producten.
voor commerciële bedrijven bestaan er al toereikende milieuspelregels m.b.t. uitstoot.