Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Kl
Kletskop - 19-04-2018 20:02:25
Geldzaken & Recht

Belastingaangifte 2017: Aftrek kosten i.v.m. ziekte. Gemiddelde berekening vervoerskosten geaccepteerd en hoe zit het met bewijzen in doktersafspraken en bewassingskosten?

ik heb enkele vragen omtrent atrekposten voortkomend uit kosten die gemaakt zijn i.v.m. ziekte. 

ten eerste heb ik sinds maart vorig jaar door chronische lymeziekte langdurig (vrijwel non-stop) in bed gelegen. dat zou betekenen dat ik volgens de belastingdienst recht heb op aftrek in de bewassingskosten. deze zijn €300,- per heel jaar, zou dus van maart t/m december uitkomen op 300 / 12 * 10 = €250,-. is daar ergens nog een addertje onder het gras wat betreft bewijzen die eventueel gevraagd gaan worden? er staat namelijk dat er €300 per jaar vast afgetrokken mag worden, over bewijzen wordt hier niets gezegd. ook schreef iemand elders dat er geen bewijzen hoeven te worden overlegd, maar dat lijkt mij sterk. wat heb ik eventueel nodig? een doktersverklaring? 
op de site van de belastingdienst staat dat indien men meer kosten maakt dan die 300 euro en deze kosten hoger zijn dan €600,- (in mijn geval geen sprake van), er meer afgetrokken mag worden (€750,-) en dat er dan wel overal bewijzen moeten zijn zoals kassabonnen e.d.. daaruit concludeer ik dat deze dus niet nodig zijn als het gaat om een bedrag binnen die 300 euro die vast afgetrokken mag worden (in mijn geval dus €250)?

dan een vraag wat betreft vervoerskosten naar artsen en ziekenhuizen. 
volgens de site van de belastingdienst mag je in geval van vervoer i.v.m. ziekte de werkelijke kosten aftrekken i.p.v. de standaard €0,19/km die bij ziekenbezoek geldt. daarvoor kun je een uitgebreide (haast onmogelijke) berekening maken door alle kosten van benzine, verzekering, wegenbelasting, afschrijving van het voertuig, onderhoudskosten incl. wasstraat en parkeerkosten samen te tellen, vervolgens te delen door het aantal gereden kilometers in het jaar en dit te vermenigvuldigen met het aantal afgelegde kilometers i.v.m. ziekte. 
nu is dit voor mij (schijnbaar ook voor veel anderen) niet echt mogelijk het op deze manier te berekenen aangezien je veel aannames moet doen en het dan toch een soort natte vingerwerk wordt.
daarom adviseren veel mensen de tool van anwb te gebruiken of de kosten per kilometer over te nemen uit de gegevens die naar voren komen uit de kentekencheck op autoweek.nl 
voor mijn auto, een opel vectra b 1.6 16v uit 2001 komt dat uit op €0,478/km. 

ik lees echter op consumentenbond en in verschillende topics op o.a. kassa en radar dat de belastingdienst deze rekentools niet accepteert, terwijl anwb zelf adviseert dit via hun tool te berekenen. en verder blijkt dat de belastingdienst niet eenduidig is in wat acceptabel en aannemelijk is aan werkelijk gemaakte kosten. ook kunnen ze geen grens aangeven in gevraagde kosten per kilometer, bijv €0,19/km waarin met zogezegd "safe" zit. sommige mensen zeggen dat ze al vaker met €0,35 à €0,40/km hebben gerekend zonder problemen. 

wat is nu wijsheid? als ik dit bedrag van €0,478/km aanhoud en de belastingdienst inspecteur blijkt het hier niet mee eens te zijn, loop ik dan direct kans op een boete of wordt het bedrag dan enkel naar beneden bijgesteld als ik aangeef de rekentools van bijv. abwb of autoweek gebruikt te hebben? 

en als eventuele bewijzen voor die ritten, zijn dan oproepbrieven voor het ziekenhuis voldoende? of moet ik dan gaan denken aan een speciaal opgemaakte verklaring van het betreffende ziekenhuis of arts in de zin van: "patiënt dhr. janssen, heeft 1-1-2017 om 11:00u een afspraak gehad op de poli neurologie en is daadwerkelijk verschenen." 

aangezien het de eerste keer is dat ik hiermee te maken krijg zou ik graag wat advies krijgen hieromtrent.