Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Va
Van Vught - 10-07-2018 11:37:08
Auto & Vervoer

Kun je een garagebedrijf aansprakelijk stellen na een verkeerde diagnose?

kun je een garage aansprakelijk stellen voor schade na een verkeerde diagnose en het daaropvolgende advies?


het gaat om de auto van de zoon van mijn vriendin en ik heb de namen van de garage (nog maar even) weggelaten. het gaat om een mitsubishi colt 1.5 van 2006 op lpg g3 190.000 km.
wat hem onlangs gebeurde:
tijdens de proefrit liep de auto alleen op benzine. de auto zou worden nagekeken en lopend op gas worden afgeleverd. na aankoop 12 april 2017 stinkt de auto naar gas en vind ik dat de auto inhoudt en gaan boven de 120 km/u de toeren over 3000.
dezelfde week van de aankoop ben ik terug geweest naar garage k en er was volgens hun niks aan de hand. de auto loopt op gas, dus dat je gas ruikt is normaal, en de hoge toeren horen bij dit type auto.
ik was vaste klant van deze garage en ben hierna nog met verschillende tussenpozen een aantal keer terug geweest voor o.a. onderhoud en met deze gaslucht klachten en uiteindelijk zeiden zij , omdat ik het nog steeds niet vertrouw, om de auto dan maar zelf naar een gasspecialst te brengen, omdat zij niets konden vinden.
hierna ben ik op 14 februari j.l. naar een gasspecialist garage b gegaan en hebben zij ontdekt dat er een scheur in de slang zat waardoor de auto dus zo naar gas stonk. zij vertelden mij dat het gevaarlijk was om hiermee te rijden en zij hebben het slangetje direct gerepareerd. de term rijdende bom viel zelfs. en daar heb ik dus maanden mee rond gereden.


de auto ruikt nu gelukkig niet meer naar gas, maar 24 mei j.l. krijg ik een melding (motorstoring) op het dashboard, direct voorzichtig naar garage k gereden voor controle. na controle (uitlezen) is er een beetje olie bijgegooid en is de monteur een tijdje bezig geweest met een bougie. zijn advies op dat moment was gewoon verder rijden. kan geen kwaad. het lampje bleef branden en de auto gaat steeds onregelmatiger lopen, inhouden en roken.


omdat ik het niet vertrouwde heb een paar dagen later op 6 juni j.l. de eerder genoemde gaspecialist (die naast gasspecialist ook een professioneel garage bedrijf is) maar eens gebeld voor second opinion, omdat het lampje nog steeds brandde en de klachten aanhielden. na het maken van deze afspraak durfde ik mijn auto niet meer te gebruiken behalve het rijden naar het garagebedrijf b.


18 juni j.l. ben ik bij garage b om de auto na te laten kijken. daar is toen een compressiemeting uitgevoerd met op de 1e cilinder 6 bar, 2e cilinder 1 bar en cilinder 3 en 4 allebei 12 bar.
eerst dacht men dat het alleen een verbrandde klep was, maar inmiddels blijkt na verdere inspectie door garage b dat zowel de klep (cilnder2) compleet is verbrand en dat er ook een stuk van de zuiger af is. als de monteur van k beter zijn werk had gedaan had deze schade (moet nu waarschijnlijk een compleet andere motor in) wellicht voorkomen kunnen worden.
met deze informatie ben ik terug geweest naar garage k geweest voor overleg. hun monteur had tenslotte gezegd dat ik kon doorrijden. eigenaar k zei op dat moment, nou… jammer dan.


kunnen we hier iets mee?
garage k is geen bovag lid en ook niet aangesloten bij de geschillencommissie.
op hun site staat:
reparatie van alle merken / onderhoud van alle marken
is uw auto aan onderhoud toe? bij ons kunt u terecht voor onderhoud en reparaties van alle merken. onze monteurs volgen de nieuwste ontwikkelingen en technologie en worden regelmatig bijgeschoold en kunnen zij iedere auto zeker net zo goed onderhouden als de merkdealer. ook werken wij enkel met a-merk onderdelen tegen een eerlijke en transparante prijs.
storingsdiagnose
de moderne auto’s beschikken over steeds meer electronica. bij een waarschuwing in het motormenegment systeem is de oorzaak in de meeste gevallen zelf niet te achterhalen. wij beschikken over de juiste diagnose apparatuur, en met onze storingsspecialisten helpen wij u bij een storing weer snel op weg.
daarnaast werken er 4 monteurs in de werkplaats en 1 man in de verkoop en is er keuze uit gemiddeld 150 occasions