Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Ma
Marcc - 01-08-2018 19:37:22
Voeding & Gezondheid

Medische fouten huisarts, nog mogelijkheden ?

helaas ben ik het oorspronkelijk bericht kwijtgeraakt door een "foutje" van het forum ... nu een verkorte versie

man, 49 jaar. 5 jaar geleden ben ik overgestapt naar diegene die nu mijn huisarts is.

er is een serie medische fouten gemaakt (met name schending wgbo, informatieplicht), ernstige iatrogene schade (schade door medisch handelen en nalaten)  vooral in de huisartsenpraktijk maar ook bij verwijzingen.
de betreffende arts meende te moeten werken met een verborgen agenda. "het is toch allemaal maar psychisch". begin 2016 heb ik met hem nog een confronterend gesprek gehad, non-verbaal reageerde hij met schaamte/gene en aan het slot "maar zo laten dan ?" waarna ik het dossier opvroeg. een nogal shockerend verhaal. reactie op medicijn x "psychisch".

na verder gerommel en achteruitgang van mijn gezondheid heb ik begin 2017 nog een gesprek gehad met die man, nadat ik hem eerst een brief had geschreven als voorbereiding. ik riep hem op tot reflectie, en stelde hem ook de vraag of hij medische fouten gemaakt had met verwijzing naar de wgbo.
hij reageerde ontkennend/afwijzend, en vond dat ik maar bij een collega van hem verder moest gaan. daar zag ik in die situatie geen been in.

uiteindelijk heb ik eind 2017 een klacht ingediend bij het medisch tuchtcollege. hij werd natuurlijk vrijgesproken, zijn twee collega-huisartsen geloofden hem op zijn woord. wel kwam toen een belangrijk ontbrekend stuk dossier naar voren. dat zou een vergissing geweest zijn. ik had zelf actie ondernomen als ik begin 2016 het juiste dossier had ontvangen, zelf verwijzen voor eigen rekening. er zijn zoveel zaken waar huisartsen totaal geen verstand van hebben.

het is mij nu duidelijk wat er gebeurd is; maar voorkomen is iets heel anders dan genezen. specialisten willen volgens het boekje werken, huisartsen weten zo weinig (n.b. dat dossier wil ik laten vernietigen) en ik heb een collega "aangevallen". concepten: als de arts het niet weet dan bestaat het niet, artsen kunnen alleen leren van collega-artsen ... medische fouten moeten ontkend worden of roepen agressie op. uitsluiting van medisch relevante zorg.

de duistere kant van de gezondheidszorg heb ik meegemaakt. er zijn zo veel zaken waar artsen niet mee om kunnen gaan. het ging mij helemaal niet om het straffen van de arts of om geld, maar om erkenning van de feiten. zodat er op basis van de werkelijkheid evt. nog behandeld kon worden, voor zover mogelijk.
ik heb nu een aantal schijnbaar zeer "vreemde" gezondheidsproblemen. niet alles gaat vanzelf over, ook "ben ik niet blij dat ik niet dood ben". gezien de recente uitdraai van het dossier is de gevoelstemperatuur van die huisarts naar mij toe ijskoud. even naar het buitenland voor een "herstelbehandeling" van een operatie die mislukt is, dat is het ook niet ...

echte "huisartsenproblemen" heb ik bijna nooit gehad, ik kon altijd goed voor mezelf zorgen. nu ben ik kapot. ik ben min of meer van plan om dat huisartsendossier te laten vernietigen en om me daar uit te laten schrijven, zonder me elders in te schrijven. het idee dat je een huisarts nodig hebt ...

dat lost natuurlijk niets op. heeft iemand nog commentaar ?