Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Ka
KassaRij - 10-08-2018 16:33:33
Geldzaken & Recht

Heb ik recht op inzicht in hoe een factuur is opgebouwd?

aan het pand waarin mijn huis zich bevindt, moesten werkzaamheden worden verricht (legen dakgoot). hierover werd ik gecontacteerd door een huisbaas van een ander huis in hetzelfde pand. drie huizen liggen onder dezelfde 20 meter aan dakgoot, dus niet meer dan logisch dat de kosten hiervoor gesplitst worden tussen de drie huizen. de andere twee huizen zijn studentenhuizen, onder het beheer van huurbazen. de huurbaas van een van de twee huizen nam dus contact op om dit te overleggen. telefonisch gaf hij een ruwe schatting van +/- €600 totaal. hij zou dan een partij inschakelen. en bij een definitieve offerte zou hij deze nog delen. dit laatste is helaas nooit gebeurd, maar dat is niet waar mijn vraag in eerste instantie over gaat.

enkele weken later, ligt er ineens een factuur van €1050 op de mat. ter specificatie staat op de factuur "schoonmaken dakgoten, inclusief hoogwerker" €867 ex + 21% btw = €1050. nu was ik thuis op het moment dat de werkzaamheden plaatsvonden, en weet ik dat twee heren met een ladder de dakgoten hebben geleegd. hierover heb ik gebeld met de huurbaas. waar komt dan de hoogwerker vandaan? en het hoge bedrag? in eerste instantie werd ik telefonisch bot afgewimpeld, maar enkele dagen later volgde er een nieuwe factuur, ditmaal van €900. ik heb uiteraard direct de telefoon gepakt om opheldering te krijgen, niet in de laatste plaats omdat enkele dagen daarvoor een prijsverlaging nog onbespreekbaar was. het verhaal: ''er waren wat dingen fout gegaan bij het klusbedrijf, de partij in kwestie had driemaal met een hoogwerker geprobeerd er te komen, zonder succes, en uiteindelijk hebben ze met een ladder alles opgelost. beetje water bij de wijn gedaan. zij wat van de hoogwerkerhuur afgehaald. nieuwe factuur €900 is een feit." 


 


dit vind ik nog steeds een fors bedrag (zeker ten opzichte van de ruwe inschatting van €600 (die ik gevoelsmatig al hoog vond voor 20 meter dakgoot)). nu heb ik gevraagd aan de huurbaas die de opdracht tot dakgootlegen heeft gegeven, of hij voor mij inzichtelijk kan maken waaruit die €900 dan is opgebouwd (voorrijkosten, hoogwerkerhuur, uurloon, etc.). ik weet momenteel alleen dat een deel btw is, maar +/- €720 voor het legen van max 20 meter dakgoot is nog steeds een fors bedrag, dat op de huidige factuur sumier staat beschreven als ''schoonmaken dakgoten''. 


nu mijn vraag: heb ik het recht om inzichtelijk te krijgen waaruit een factuur is opgebouwd? ik ben namelijk oprecht nieuwsgierig hoe het bedrag op de factuur waarvan ik een deel moet betalen tot stand is gekomen.

de huisbaas in kwestie geeft aan verder niets te specificeren. op de vraag of ik dan de gegevens van het klusbedrijf mag hebben die de opdracht heeft uitgevoerd, krijg ik een resoluut: 'nee. dit is de definitieve nota. ik kan je niet verder helpen. ik heb gedaan wat ik kon.' kortom: ik dien een factuur te betalen, waarvan ik geen flauw idee heb hoe die is opgebouwd, en waarvan ik nooit een definitieve offerte heb ontvangen.