Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

gsm
gsm - 21-10-2018 11:50:47
Elektronica & TV

Is HbbTV bij andere providers dan Ziggo wel te gebruiken?

Hbbtv geeft sinds minstens 4 jaar op moderne smart tv's de mogelijkheid om via de rode knop op de afstandsbediening extra informatie van de zender te bekijken. ook heeft de npo al aangekondigd om hbbtv actief te gaan gebruiken, zie o.a hier:
https://www.totaaltv.nl/nieuws/npo-breidt-hbbtv-verder-uit/" target="_blank">https://www.totaaltv.nl/nieuws/npo-breidt-hbbtv-verder-uit/
zie ook:
http://www.internettelefonietv.nl/nieuws/nederlandse-publieke-omroep-gaat-meer-interactieve-televisie-toevoegen" target="_blank">http://www.internettelefonietv.nl/nieuws/nederlandse-publieke-omroep-gaat-meer-interactieve-televisie-toevoegen

hbbtv zou op een kabelaansluiting bij ziggo moeten werken voor npo1, npo2, npo3 en enkele commerciele zenders. van de duitse zenders geeft ziggo kennelijk het hbbtv signaal niet door. bij npo werkt alleen de reclame. zodra de reclame geweest is komt een mededeling op het scherm: "niet beschikbaar", of "oeps, er ging iets mis, excuses voor het ongemak".
in omringende landen, als duitsland, frankrijk en spanje, wordt hbbtv veel gebruikt. hbbtv staat in nederland nog in de kinderschoenen, zo lijkt het.

bij ziggo werkt hbbtv niet via de mediabox en ook niet bij gebruik van een ci+ module.
via de ci+ module wordt de rode knop alleen voor ziggo zelf gebruikt, voor interactieve tv (on demand) van ziggo.
ook als je geen ci+ module gebruikt en het tv toestel rechtstreeks op de kabel van ziggo aansluit, dan geeft ziggo alleen het hbbtv signaal door voor de npo. vervolgens werkt dan alleen de ontvangst van een of twee reclameblokken en komt er daarna een foutmelding.
de npo informatie is op moderne tv's, niet ouder dan enkele jaren, wel te bekijken via de npo start app, maar met een zeer slechte beeldkwaliteit.
youtube geeft een veel beter beeld via de smart tv app dan de npo app.

mijn vraag is of hbbtv bij andere providers dan ziggo wel werkt op npo en buitenlandse kanalen en dus ziggo degene is die deze voorziening in moderne tv's om commerciele redenen saboteert door het signaal niet of onvoldoende door te geven.