Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Je
Jelleschut - 14-04-2020 20:20:00
Huishouden & Energie

Wat mag een makelaar/verhuurder aan mij vragen voor een bezichtiging?

Mijn vriendin en ik willen graag samenwonen en willen daarom gaan huren in de particuliere sector. dan krijg je te maken met woningwebsites en makelaarskantoren die een selectie maken voor bezichtigingen.
die selectie gaat vaak op basis van een vragenlijst en ik ben benieuwd wat daar allemaal gevraagd mag worden qua avg.
persoonsgegevens zoals naam en geboortedatum lijken mij logisch. (zijn wij wel wie we zeggen dat we zijn).
en inkomensgegevens om te kijken of we het kunnen betalen (waarbij de arbitraire inkomensdrempel verschilt per makelaar).
verhuurdersverklaring spreekt ook voor zich denk ik.

maar dan houdt het denk ik wel op. maar zeker weten doe ik het niet.
het komt voor dat veel meer vragen worden gesteld en dan bij afwijzing alleen als reden wordt gegeven: "u voldoet niet aan het profiel".
behalve een bepaalde inkomensgrens of een negatieve huurdersverklaring kan ik me namelijk geen objectieve redenen bedenken om iemand uberhaupt een bezichtiging te weigeren.
daarnaast is zonder opgaaf van reden niet te controleren of gediscrimineerd wordt.

ik zou graag willen weten wat hier de wet- en regelgeving voor is. het enige wat ik concreet kan vinden is een interview met iemand van de autoriteit persoonsgegevens toen van 18 mei 2018 toen de avg in ging. https://www.rtvnoord.nl/nieuws/194440/makelaars-vragen-huurders-hemd-van-het-lijf-en-dat-mag-niet" target="_blank">artikel rtvnoord

ik hoop dat iemand mij duidelijkheid kan geven.

vriendelijke groet,

jelle schut