Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ro
ronaldhuijssoon - 24-06-2020 10:00:54
Geldzaken & Recht

Voorwaarden ISDE subsidie op warmtepompboilers aangepast

In de zomer van 2019 besloten wij onze cv ketel te vervangen door een energiezuinige gasloze warmtepomp. onze overheid stimuleert dit door middel van een isde subsidie.

in overleg met een installateur hebben we verschillende opties uitgewerkt. de keuze voor de installatie hebben wij gemaakt op basis van energiezuinigheid, comfort en uiteraard de kosten. bij dat laatste punt hebben wij de isde subsidie natuurlijk meegewogen.

uiteindelijk kozen wij voor een lucht-water warmtepomp voor de ruimteverwarming en twee warmtepompboilers voor het warme tapwater. volgens de apparatenlijst 2019 zou de warmtepomp in aanmerking komen voor € 1.900 subsidie en de boilers voor elk € 1.250 subsidie.
de totale investering bedroeg € 17.500 waarbij er dus € 4.400 subsidie te ontvangen was.
voorwaarde bij de isde subsidie is dat de opdracht moet zijn gegeven aan de installateur, de installatie moet zijn geplaatst én de factuur moet zijn betaald.

in het najaar van 2019 lieten wij de installatie plaatsen en in december 2019 ontvingen en betaalden wij de factuur.

op 13 december 2019 vroeg ik de isde subsidie aan. in februari 2020 kreeg ik bericht dat het subsidieplafond voor 2019 was bereikt. de subsidieaanvraag werd daarom afgewezen.
ik kon opnieuw subsidie aanvragen in 2020. dit heb ik uiteraard gedaan.

in mei 2020 kreeg ik de subsidie toegekend. de aanvraag werd echter getoetst aan de apparatenlijst  2020. op de warmtepompboilers zit ineens geen € 1.250 subsidie meer, maar 'slechts' € 650 per stuk. door deze wijziging loop ik € 1.200 subsidie mis.
ik heb hierop bezwaar aangetekend bij de overheid, maar krijg te horen dat ze netjes volgens de regels hebben gehandeld.

wat mij zo stoort is dat de overheid het promoot om woningen gasloos en energiezuinig te maken en je een subsidie in het vooruitzicht stelt. je móet hiervoor eerst een installatiekeuze maken en de installatie laten plaatsen en betalen, alvorens je de subsidieaanvraag kunt indienen. en op het moment dat je je keuze niet meer kunt wijzigen, krijg je te horen dat de overheid de spelregels heeft veranderd.
als ik dit van tevoren had geweten, had ik een andere installatieopzet gekozen.

ik vind dat onze overheid hierin onbetrouwbaar is.
zou het zin hebben om tegen dit besluit in beroep te gaan bij de rechter??