Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Anton Di Nero
Anton Di Nero - 17-09-2020 11:59:16
Geldzaken & Recht

Deur al 31 jaar op erfscheding

Situatie
* 2 percelen liggen tegen elkaar aan.
* tijdens nieuwbouw in 1989 is er een deur met kozijn gekomen als achteringang van perceel 1. (draait naar buiten over perceel 2)
* er is een persoonlijk recht (overeenkomst) gesloten met eigenaren van perceel 2 en 1 dat er geen recht van overpad zal ontstaan en dat het pad niet gewijzigd mag worden. deze zal vervallen bij verkoope van perceel 1 of 2
* in 2006 is perceel 1 verkocht en is er een nieuwe overeenkomst gesloten
* begin 2020 is perceel 2 verkocht 
* midden 2020 geeft nieuwe eigenaren van perceel 2 aan dat perceel 1 geen recht van overpad meer heeft en haalt het pad we en plaatst een dichte schutting zodat er vanaf de deur niet meer de openbare weg kan worden bereikt. .
 - hierdoor kan achterdeur niet meer gebruikt worden als nooddeur en toegang vanaf de openbare weg.
 - perceel 2 blokeerd deur met stenen zodat deze niet meer geopend kan worden. (deur stond ook wel eens open ivm ventilatie)
 - perceel 2 beroept zich op het feit dat er geen recht van overpad is en hij dus mag doen met de grond wat hij wil.

om toegang tot de achterdeur te behouden is een strookje van 8m2 nodig wat grotendeels achter een tuinhuis ligt. (totale pad was altijd 20m2)
dit is ca 2% van het perceel opervlak (420m2).

perceel 1 verzoekt aan nieuwe eigenaren van perceel 2 dit te mogen gebruiken. zij willen dit wel kopen of een vergoeding betalen om een erfdienstbaarheid vast te leggen. alle kosten voor perceel 1 (kadaster en zo nodig notariële kosten)


ik heb de volgende (samenhangende) vragen:
 
a) mogen ze nu eisen dat de deur verdwijnt en niet meer open kan. (31 jaar aanwezig)
b) mogen ze eisen dat het venster niet doorzichtig is. (31 jaar aanwezig)
c) mogen ze het pad blokkeren zodat de deur niet meer te gebruiken is als ingang? (was persoonlijke overeenkomst dat er geen recht van overpad zou ontstaan)
d) mogen ze de deur blokkeren met stenen zodat deze niet meer open kan?