Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Ti
Timothy1987 - 11-12-2020 15:23:01
Geldzaken & Recht

Honorariumsupplementen ziekenhuis

onze zoon is dit jaar geboren. vanwege zijn hartafwijking (tetralogie van fallot) moest onze zoon geopeerd worden. in overleg met het mumc+ hebben wij ervoor gekozen om onze zoon te laten opereren door uz leuven (belgië).

mumc+ heeft derhalve ervoor gezorgd dat alles bij uz leuven bekend was. wij kregen vervolgens een brief met daarin de datum van de operatie. hierin konden wij ook aangeven om gebruik te maken van een éénspersoon kamer. op het formulier staat dat daar wel eventuele kosten aan verbonden kunnen zijn. ook wel honorariumsupplementen genoemd. wij hebben telefonisch contact gezocht met onze zorgverzekeraar (vgz) en die gaven aan dat wij in principe gebruik mogen maken van een éénspersoons kamer. 

de operatie heeft inmiddels plaatsgevonden en je raad het al, wij krijgen van uz leuven een factuur waarop wij bijna € 9000 willen betalen. we schrokken ons een hoedje aangezien we dachten dat dit allemaal vergoed werd uit de basisverzekering. contact gezocht met vgz en blijkt dat zij dit niet betalen. ze hebben nergens vastgelegd dat het geen wij voor gebeld hebben ook daadwerkelijk door hen is toegezegd. ze geven alleen maar aan dat ze heel veel telefoontjes hebben ontvangen m.b.t. buitenlandszorg maar dat het niet specifiek vermeld is in hun systeem.

we hebben dus contact opgenomen met uz leuven waarom dit bedrag niet is gedeclareerd bij vgz. nu blijkt dat wij hiervoor getekend hebben op de dag van opname. we hebben dus gekeken naar de documenten die we getekend hebben en inderdaad we hebben aangegeven akkoord te gaan met de kosten van honorariumsupplementen. het document dat wij hebben getekend is echter nooit met ons besproken waarvoor we precies
moesten tekenen. de dame die het ons heeft laten tekenen heeft alleen aangegeven dat we hier moeten tekenen omdat we gekozen hebben voor een éénspersoons kamer. 

vanwege onze emotie m.b.t. operatie van onze zoon hebben wij ons niet verdiept in het document. je gaat ervanuit dat alles geregeld is en dat dit slechts is bedoeld om alles administratief te verwerken. 

nu hebben we dus een probleem aangezien we bijna 9.000 euro mogen betalen. mag dit zomaar en wat kunnen we doen. jammer genoeg hebben wij geen rechtsbijstand verzekering. als ik van te voren had geweten dat deze kosten op ons verhaald werden, had ik natuurlijk nooit het document getekend. daarbij was op de kinderafdeling enkel en alleen éénpersoons kamers beschikbaar. we hebben geen enkele twee persoonskamer gezien. dit geeft dus het gevoel dat het document waarvoor we hebben getekend nooit aan ons voorgelegd had mogen worden.