Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

de
deconsumer - 13-03-2021 11:01:24
Voeding & Gezondheid

Incorrecte voedingswijzer op Calve pindakaas. Hoe kan dit?

Ik kocht onlangs voor het eerst een potje van 350 gram calve pindakaas creamy. omdat ik nieuwsgierig was wat dit nou meer 'creamy' maakt (bijv. meer suikers, vetten) dan gewone calve pindakaas, vergeleek ik de voedingswijzers tussen beide.

wat blijkt? op de creamy pot zit een fout in de aangegeven energiewaarde. hier zijn de getallen:

- gewone calve: 2275 kj (665 kcal) per 100 g oftewel 416 kj (100 kcal) per 15 g
- creamy calve: 2748 kj (663 kcal) per 100 g oftewel 412 kj (99 kcal) per 15 g

nu weet ik niet precies hoe de omrekening van kilojoule naar kilocalorieën hier werkt, want iedere online omrekentool komt op geen van deze getallen uit (bijv. 2275 kj = 543 kcal). dus even puur afgaand op het etiket is nog altijd duidelijk dat dit niet klopt.

uitgaande dat de kj waarde correct is zou creamy calve rond de 803 kcal (21% hoger) moeten zitten! creamy heeft 4 gram meer koolhydraten, waarvan 1,6 gram meer suikers.

nu de vraag: hoe kan zo'n fout op een gedrukt etiket terechtkomen? het gaat hier om voedingsmiddelen en er zou uitermate nauwkeurig op gelet moeten worden. alhoewel mogelijk een 'ongeluk' werkt deze fout wel in het voordeel van unilever / calve, daar de meeste mensen nog altijd vooral naar
calorieën kijken.