Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Ag
Agamemnon - 25-05-2021 20:27:09
Geldzaken & Recht

Schenking op papier herroepen of aflossen

Een schenking op papier is feitelijk een schenking in combinatie met een directe teruglening waarbij jaarlijks 6% rente over deze lening betaald moet worden.  zo wordt er dus geen echt geld verplaatst van schenker naar begunstigde maar alleen op papier. wel kan de schenker bij de aangifte ib een schuld in box3 opvoeren terwijl de begunstigde een bezit/uitlening moet opvoeren in box3.
 e.e.a. dient te worden bekrachtigd met een notariële akte. in de akte staat bijv. dat de schenking herroepbaar is. dat herroepen kan onderhands, zonder notaris.
ook kan onderhands de teruglening worden afgelost. dan houdt de schenking op papier op en wordt het een echte schenking cq geldoverdracht.
 vraag: kan men ook de schenking gedeeltelijk herroepen? en kan dit onderhands? bij bijv. 50% herroeping hoeft er ook maar 50% van de rente betaald te worden. en accepteert de fiscus dan de halve schuld die resteert? er wordt dan namelijk minder rente betaald dan in de originele notariele akte staat.
 en kan als alternatief de schuld (de teruglening) onderhands gedeeltelijk worden afgelost? dus met een echte geldverplaatsing. ook dan wordt natuurlijk minder rente betaald dan oorspronkelijk.
 uiteraard dient op de aangiftes voortaan slechts een gedeelte van de schenking/schuld/uitlening te worden vermeld.
 kortom kan men de schuld op papier onderhands, zonder notaris, via gedeeltelijke herroeping of gedeeltelijke aflossing verlagen?