Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ge
gemini61 - 01-12-2022 17:44:17
Geldzaken & Recht

Scheiden en pensioen

mijn man en ik zijn beide nederlanders en zijn getrouwd in 2008 in belgië.  wij wonen in beide in belgië en nu gaan wij scheiden in belgië. een eot scheiding (in onderling overleg) is bijna rond op de nederlandse bovenwettelijke pensioenrechten verdeling van mijn man na. hij heeft 33 jaar bij een bedrijf in eindhoven gewerkt. 
wij zijn in belgië aan het scheiden met behulp van een bemiddelaar, zij kent de nederlandse regelgeving niet betreffende pensioenen en verdeling en kan ons hierbij ook niet helpen. mijn man stelt nu dat wij volgens belgisch wet getrouwd zijn en nu ook volgens belgisch wet gaan scheiden en daardoor ik geen recht op mijn deel van zijn bovenwettelijke pensioen opbouw zal krijgen. (de helft van 15 jaar samenzijn). wij zijn in gemeenschap van goederen getrouwd.


pme pensioenfonds meld dat ik wél recht heb op mijn deel maar toch vraag ik het hier opnieuw. 
ook gaat mijn man pas in 2032 met pensioen en ik ga eerder omdat ik 4 jaar ouder ben. ik zou dus tot mijn 71ste moeten wachten op mijn deel als wij voor verevenen zouden kiezen.
ik lees dat er verevenen en conversie bestaat maar er valt met mijn man niet over te praten want hij vindt dat ik zowiezo geen rechten heb. 


ik wil graag mijn deel eerder ontvangen, conversie dus, maar hij moet het hier ook mee eens zijn toch? moet ik dit eisen met behulp van een advocaat als hij weigert?
het gaat dus over twee zaken:
kan ik aanspraak maken op mijn deel van zijn bovenwettelijk nederlandse pensioen als wij in belgie zijn getrouwd en ook in belgië gaan scheiden?
ik ben ouder dus wil mijn pensioen eerder ontvangen, kan ik conversie eisen of moet hij meewerken?


wie kan adviseren?