Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Mi
Miel2023 - 10-05-2023 09:34:14
Geldzaken & Recht

Fictief rendement verhuurde sociale huurwoning is te hoog

mijn dochter van 30 met kind woonde nog steeds bij mij. ze staat al lang ingeschreven bij woningnet amsterdam maar is voorlopig niet aan de beurt. deze situatie werd onhoudbaar en ik ben uit mijn woning vertrokken en heb een klein maar duur appartement moeten huren. haar inkomen ligt net wat boven bijstandsniveau en daarom verhuur ik mijn woning aan haar onder de sociale huurgrens. hiervoor is door de gemeente een vergunning afgegeven. het tijdelijke huurcontract is nu afgelopen maar ik kan haar natuurlijk niet op straat zetten. dus blijft ze huren. de bedoeling is dat zij de woning verlaat zodra ze via woningnet een andere huurwoning heeft gekregen. daarna betrek ik dan weer de woning of verkoop hem en koop voor mijzelf een wat kleiner appartement.
echter waar ik geen rekening mee had gehouden is dat de belastingdienst de woning ziet als belegging met een fictief rendement van 6% over de woz waarde  waarover in box 3 belasting moet worden betaald. de woz waarde is echter behoorlijk hoog en het rendement is slechts 1,6% zonder rekening te houden met kosten onderhoud woning welke behoorlijk zijn op dit moment. ik heb geprobeerd de woning te verkopen maar in de huidige verhuurde staat krijg ik nog geen 50% van de woz waarde! ik heb geprobeerd een woningruil te regelen met iemand die graag vanwege scheefgroei een sociale huurwoning achterlaat en mijn woning zou willen kopen voor een redelijke prijs maar beneden de huidige woz waarde. echter nog zonder resultaat. hier moeten woningbouw verenigingen aan meewerken.
nu heb ik een redelijk pensioen maar in deze situatie stijgen mijn vaste lasten, door belasting, onderhoud  en huur van mijn klein appartement, uit boven mijn inkomen.
mijn vraag:
is het een optie om met redelijk succes bezwaar te maken tegen het fictieve rendement of moet ik toch maar de woning verkopen? in dit geval schenk ik ide koper eigenlijk op termijn behoorlijk wat geld of wordt dan de nieuw woz waarde de waarde van de prijs waar ik de woning voor heb verkocht.
ik heb natuurlijk ook al belastingadviseurs en makelaars de vraag gesteld want ben bereid te betalen voor advies maar zij komen er niet helemaal uit omdat de zaak een soort van catch 22 situatie is.