Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ja
jacQues1024 - 14-06-2023 00:19:38
Geldzaken & Recht

Nieuwe verpakkingsbelasting zonder optie achteraf berekenen, mag dat?

Mag een ondernemer die aan particulieren levert de nieuwe verpakkingsbelasting achteraf toevoegen, als dit niet optioneel is?

voorbeeld:
ik koop en betaal via een app (dus internet-aankoop??) twee maaltijden voor een vaste prijs. er staat wel bij dat je op locatie moet bijbetalen voor de verpakkingsbelasting. daar aangekomen is het niet mogelijk om de maaltijden in eigen bakjes mee te nemen. ergens wel logisch, want dat zouden ze hun wegwerpbakjes moeten weggooien. dat is veel te veel gedoe voor de medewerker en heeft voor het millieu geen enkele meerwaarde. ik weigerde bij te betalen en kreeg de maaltijden daarom niet mee. wellicht een beetje flauw van mij, maar een principieel besluit mijnerzijds.

mijn beredenering: (ik ben geenzins een jurist!)
btw moet ook in de verkoopprijs zitten en mag niet achteraf toegevoegd worden. dus dat geld ook voor de nieuwe verpakkingsbelasting mits dit geen optie is en deze ondernemer dat dus verplicht stelt. deze mits is belangrijk. volgens mijn boeren-verstand mag dat namelijk alleen als het of optioneel is of statiegeld betreft. wellicht dat artikel 193e lid 1c zo uitgelegd kan worden? (vond ik met googlen)

in het geval van een uitnodiging tot aankoop is de volgende informatie, voor zover deze niet reeds uit de context blijkt, essentieel als bedoeld in https://wetten.overheid.nl/bwbr0005289/2023-05-01#boek6_titeldeel3_afdeling3a_artikel193d" target="_blank">artikel 193d lid 2:


c. de prijs, inclusief belastingen, of, als het om een product gaat waarvan de prijs redelijkerwijs niet vooraf kan worden berekend, de manier waarop de prijs wordt berekend en, in voorkomend geval, de extra vracht-, leverings- of portokosten of, indien deze kosten redelijkerwijs niet vooraf kunnen worden berekend, het feit dat deze extra kosten moeten worden betaald;