Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Pe
PekeP - 26-06-2023 14:47:29
Huishouden & Energie

Overlast jarenlange verbouwing: fatsoensnorm

beste lezers,


onze buren hebben +- 5 jaar geleden de woning gekocht en zijn sindsdien onophoudelijk aan het klussen.


meneer is enorm handig, maar perfectionistisch. elke klus duurt daardoor bizar lang.


 


dit betekent:


-schuren, boren, zagen in huis tot wij er gek van worden (tot op ons stuc);


-eenmaal mooi weer betekent dat buiten drillen, trillen, zagen, boren, hout stoken
-vuren stoken van meters hoog. vriendelijk verzocht dit verderop te doen in de tuin zodat niet onze auto's, meubels e.d. wit van het as zie. dat ging +- 2 maanden goed: ondertussen staat de vuurton weer strak achter de woning en regent het weer as

-eigendommen worden ook mager gerespecteerd. onze schuur achterop het terrein heeft aan de zijkant ramen. men vond dat ze daardoor te kijk zaten in hun tuin, dus de vraag of er iets voor mocht. ons antwoord: lekker een plant oid voorzetten, geen probleem! wat doet men: onze ramen zijn zwart geschilderd
-onze schutting wordt +- 30-40cm afgegraven aan hun zijde. met als resultaat: een ernstig instabiele schutting en nu rottende palen welke bloot zijn gelegd. we hebben nu 2 jaar schoren aan onze kant staan. dan is deze schutting ondertussen een afgesloten hoofdstuk, we hebben ons er bij neergelegd dat ze er niks aan gaan doen (men kwam immers later wonen, vind het geen mooie schutting en erkent het dus niet als erfgrens. overigens bleek de erfgrens later ook 30cm meer richting hun te liggen. wat betekent dat de schutting ook echt dus op ons terrein stond, maar dat ze veel te ver haden afgegraven).

frequentie:


-varierend van 3 avonden doordeweeks + het weekend tot nagenoeg alle avonden inclusief weekend
-tijden na 22:00 uur (in het verleden zelfs tot 23:30, toen zijn we al meermaals langs gegaan) worden niet vermeden
-vrijdagavond gaat men evenzo tot laat door om vervolgens zaterdagmorgen rond 07:45 weer op te starten
-ook de zondag wordt niet gemeden

resultaat:
-wij kunnen het gehele voorjaar (5e voorjaar/zomer op rij) nagenoeg niet buiten ontbijten, lunchen, eten, boek lezen;
-je vrijheid is weg, want visite uitnodigen bijv. buiten is niet zonder risico. want de vraag of je verstaanbaar bent is maar de vraag;
-met deze hete dagen je huis luchten door ramen te openen? je past wel op. de herrie is zo oorverdovend, wij doen boven de ramen en deuren niet open i.v.m. 2 slapende kids (<8jaar). dus we kunnen amper luchten. 

precisie / perfectionisme:
-men ging duizenden waaltjes gebruiken in de woning aan de muur: deze werden buiten 1 voor 1 in plakjes geslepen. resultaat: weken lawaai, maar weken rode plakkerige stof op onze tuinmeubels, auto's, etc.
-het slopen van 2 muurtjes van 1,5 meter duurde nu een maand. steentje voor steentje wordt die losgetrild met de boren, worden ze elektrisch losgebeiteld, etc.

dan is dit normaliter het gevolg van een verbouwing, maar na 5 jaar zijn wij de wanhoop echt nabij.
temeer daar het gehele buitenterrein nog moet + meer dan de helft van de bovenverdieping. het gaat dus nog jaren door.

feitelijk mag men klussen tot 22:00 uur, echter indien je dat al jaren nagenoeg elke avond doet bij wijze van spreke is de leefbaarheid voor de omgeving weg. in welke mate kan je hier een punt maken qua fatsoensnormen? of andere adviezen?

ps: wij zijn ondertussen ee keer of 4/5 het gesprek aangegaan hierover dat de leefbaareid er niet meer is. resultaat: bovenstaande verhaal tot vandaag de dag.