Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

RD
RD-Bb - 18-08-2023 11:10:29
Garantie & Verzekeringen

YMERE - WIE IS VERANTWOORDELIJK VOOR KOSTEN VLOERSCHADE?

goedemorgen,

ik woon samen met mijn vriendin in een huurappartement van woningcoorperatie ymere en ik heb te maken met waterschade aan de laminaatvloer in de woonkamer. deze schade is ontstaan door onvoldoende (zeg gerust geen) periodiek en grootschalig onderhoud aan onder andere houten kozijnen, waardoor er lekkage is ontstaan. dit geldt overigens voor het gehele appartementencomplex, niet alleen die van ons!
hierdoor is 1 kozijn van binnen en buiten zeiknat, beschimmeld en verrot. hierdoor is de lekkage ontstaan en is ook onze laminaatvloer beschadigd / nat / staat bol.  



vanaf het moment dat wij het appartement betraden (dat is nu 10 maanden geleden) zijn we bezig geweest om zowel de lekkage als de schade aan de vloer te laten oplossen / herstellen.
na maanden en tientallen telefoontjes (tot frustatie en verdriet aan toe) met zowel ymere als verschillende onderaannemers, is dan nu eindelijk de lekkage opgelost. de eerste melding van de lekkage en schade was eind oktober, en eind juli (dus ruim 9 maanden later!) is de lekkage opgelost. 

ymere heeft vanaf het begin af aan de lekkage niet serieus genomen en is onsecuur te werk gegaan, waardoor de schade aan de vloer de afgelopen maanden ernstig is toegenomen.
nu ben ik met ymere in contact voor een passende oplossing voor het vergoeden van de schade aan ons privé eigendom, namelijk de laminaat vloer met toebehoren. 

omdat wij geen bon hebben van aankoop van de vloer, wordt deze als afgeschreven beschouwd door ymere. echter is er niemand van ymere langsgeweest om de schade op te nemen / taxeren. 
daarentegen heb ik zelf wel een schade expert langs laten komen en die heeft de schade opgenomen en een offerte opgesteld voor herstelwerkzaamheden voor de vloer, dit gaat om ca 60m2.

ymere verschuilt zich onder het zogeheten indemniteitsprincipe, waardoor zij 10,- per m2 kunnen/willen vergoeden. uit 'coulance' wilt ymere het bedrag aanvullen tot €1.329,-, dit zijn de kosten voor aanschaf van de materialen (laminaat, ondervloer en plinten). maar dan moeten we wel zelf maar uitzoeken hoe de oude vloer wordt gedemonteerd en de nieuwe vloer wordt geplaatst.
kortom, de overige kosten zouden voor onszelf zijn, €1.667,- wat neerkomt op 55% van de offertewaarde.

dus, wij hebben schade door nalatigheid van ymere, maar wij worden geacht om 55% van de herstelkosten uit eigen zak te betalen.

ik wil graag weten en hoop dat ik advies kan krijgen; is dit terecht?
ik eis namelijk een totale vergoeding van de offertewaarde (€2990,-, opgesteld door expert) aangezien de schade is ontstaan door nalatigheid en onvoldoende (geen) periodiek/grootschalig onderhoud aan het appartement. 

ik ontvang graag advies!