Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Vr

Hoe geldt het prijsplafond als de tarieven eronder gezakt zijn?

mijn moeder krijgt een jaarrekening van essent (dec22-dec 23) en die is duurder dan verwacht en ik heb me er voor haar in verdiept en kom er niet uit. ik kan nergens vinden of dat zodra tarieven onder het prijsplafond zijn gezakt of die dan evengoed meegewogen mogen worden voor de correctiefactor van het prijsplafond.

ik leef met de overtuiging dat als de tarieven onder het prijsplafond zijn, dat ik niets meer met de berekening tot het prijsplafond te maken heb vanaf dat moment... (het verbruik per tariefperiode is onder toegekend verbruik voor elke periode gebleven; zowel bij de hoge als lage tarieven)


ik als onkundige reken het eerste half jaar alles uit tot prijsplafond en kom dan op een te corrigeren bedrag daarna reken ik tegen geldende tarieven.


essent telt het hele jaar bij elkaar op en rekent alle tarieven en verbruiken naar iets wat zij gewogen gemiddelde noemen.  en hierbij nemen ze dus ook de lage tarieven in mee die onder het prijsplafond liggen.


 


fictief voorbeeld:


januari tot juli is mijn gemiddelde verbruik 900 kwh en dat gaat tegen een tarief van 0.75 cent/kwh


in juli zakken de tarieven en is kost mijn gemiddelde gebruik van 900 kwh 0.30 cent/kwh


ik reken dan 900 kwh tegen 0.40 cent en 900 kwh tegen 30 cent; 900 * 40 cent prijsplafond = 360 euro en 900 *30 cent = 270 euro bij elkaar 630 euro variabel tarief betalen aan essent.


essent doet 1800 kwh tegen een gewogen gemiddelde:


900*0.75=675+ 900*0.30 =270 is 945€/1800kwh is €0.525/kwh - €0.40(prijsplafond) =0.125 cent *1800kwh en zo krijg ik in totaal 225 euro prijsplafond korting van hun en moet ik exclusief vaste kosten etc 720 euro variabele leveringskosten betalen.


zoals u ziet maakt dat best veel verschil, maar ik kan nergens vinden of wat essent doet terecht is? waar kan ik dat vinden? want als blijkt dat ik dit had kunnen weten dat dit zo mag/moet kost een geschillenprocedure me alleen maar nog meer geld.