Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

pb
pbuijs - 04-05-2005 18:02:12
Geldzaken & Recht

Kwijtschelding gemeentelijk belastingen

ik ben een student van 20 jaar en woon in maastricht in een onzelfstandige woonruimte samen met nog één iemand anders. deze kamer heb ik gehuurd via een woningbouwvereniging. deze vereist dat ik zelf ieder jaar de gemeentelijke belastingen betaal.


nu heb ik vorig jaar ook al geprobeerd om kwijtschelding te verkrijgen, maar dat is toen niet gelukt, en het gaat waarschijnlijk dit jaar ook niet lukken om de volgende reden:


"uit de door u verstrekte gegevens omtrent uw persoonlijke en financiële omstandigheden is gebleken dat u in het jaar 2004 een bijbaan heeft gehad en daarom een teruggaaf inkomstenbelastingen kunt verwachten. artikel 26, paragraaf 1, lid 16 in de leidraad invordering gemeentelijke belastingen stelt dat een (te verwachten) belastingteruggaaf aangewend dient te worden ter voldoening van de schuld waarvan kwijtschelding wordt aangevraagd. daarom wordt uw verzoek om kwijtschelding afgewezen.


indien u van mening bent dat u minder inkomstenbelasting terug ontvangt dan het totale bedrag van de aanslag gemeentelijke belastingen, dan dient u dit in beroep aan te tonen (door bijvoorbeeld het t-biljet bij te voegen tezamen met de jaaropgave van uw werkgever."


nu heb ik inderdaad een bijbaantje (je moet tegenwoordig wel als student) en hoewel zij al arbeidskorting hebben verrekend, blijkt dat ik nog zo'n 65 euro kan terugvragen aan teveel betaalde belasting met een tj-biljet. deze 65 euro ben ik dus vervolgens kwijt, maar volgens mij betekent dit dan wel dat ik voor de rest van de aanslag (rond de 280 euro) alsnog kwijtschelding kan krijgen. klopt dit?


daarbij heb ik nog een principieel bezwaar. ik krijg namelijk teruggaaf van de belasting omdat ik gewoonweg te weinig verdien per jaar om belasting te betalen. dit betekent dus volgens mij dat je mij als student aardig arm kan noemen, in ieder geval iemand met een lage draaglast. kan een gemeente het zomaar maken om dan het beetje extra geld dat ik kan krijgen op deze manier op te eisen? en in relatie met deze vraag: door wie zijn deze richtlijnen opgesteld en bij wie zou ik moeten zijn om hierover te klagen?


ik dank jullie vriendelijk voor jullie reacties!