Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

elenay
elenay - 16-05-2010 23:34:09
Voeding & Gezondheid

Sulfietallergie

Klopt sulfiet wordt ook gebruikt bij het maken van wijnen van biologische druiven. het gebruik van sulfiet in biologische wijnen is veelal wel lager.

het conserveermiddel sulfiet is ook een bekende allergeen. sulfiet wordt in verschillende producten gebruikt tot voorkoming van bederf.
sulfiet beschermt de wijn ook tegen de invloed van zuurstof, waardoor oxidatie niet optreedt. de uitgroei van melkzuur- en azijnzuurbacteriƫn wordt ook met sulfiet voorkomen. micro-organismen groeien graag op de aanwezige (druiven)suikers in de wijn. hoe meer suikers in de wijn aanwezig zijn, hoe meer sulfiet in de regel moet worden toegevoegd.


bij wet is geregeld welke toevoegingen zijn toegelaten om gebruikt te worden in wijn. in verordening (eg) nr. 1493/1999 van de raad van 17 mei 1999 houdende een gemeenschappelijke ordening van de wijnmarkt is verder vastgelegd wat de maximale doses zijn, die mogen worden toegevoegd. de regel is: max. 160 mg/l voor rode wijn en 210 mg/l voor witte wijn. voor enkele zoete wijnen zijn hogere hoeveelheden toegestaan.


het vreemde is dat ik die reactie wel heb bij rode wijn en niet bij witte droge wijn.

maar goed, het alternatief is dit.


ozon is mogelijk een goed en gezond alternatief voor sulfiet in wijn.
wetenschappers van de technische universiteit van cartagena in spanje hebben met succes ozongas gebruikt als alternatief voor sulfiet bij de productie van wijn. sulfiet bindt zuurstof en verhindert zo dat wijn oxideert en slecht wordt, maar veel mensen zijn allergisch voor sulfiet.

ozongas blijkt nu volgens de experimenten van de spaanse wetenschappers bijna even effectief te zijn als sulfiet om oxidatie in wijn tegen te gaan. een prettige, maar voorlopig onverklaarde bijwerking van de ozonbehandeling is de toename van gezonde antioxidanten in de wijn. met ozon behandelde wijn bevat tot vier keer meer antioxidanten dan die met sulfiet. de ozonbehandeling is voorlopig wel nog duurder dan het gebruik van sulfiet.

bron: productschap wijn

dan vond ik in mijn zoektocht naar een antwoord op je vraag nog deze interessante informatie over een andere vorm van biologische wijn:

http://">klik hier en lees de informatie.