Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

flipjeburum
flipjeburum - 27-08-2008 12:16:50
Geldzaken & Recht

juridisch vraagje...

Beste (juridische) experts/ ervaringsdeskundigen,

ik stel deze vraag namens iemand anders. deze persoon vroeg mij om advies, maar ik beschik naast mijn gezonde verstand niet over de juridische kennis. daarom zou ik graag m.b.t. dat gedeelte het ontbrekende stukje willen weten.

de situatie is het volgende:

gecombineerd complex (jaren 60) bestaande uit een aantal winkels, met daarboven een 24 tal appartementen. de wijk waarin dit complex staat is en wordt de komende jaren grondig gerenoveerd en geherstructureerd, met nieuwbouw en renovatie van bestaande bebouwing. tot voorkort was de verdeling in het complex;

-winkels eigendom van grooteigenaar a
-8 tal appartementen eigendom grooteigenaar b
-rest particulier bezit.

het gehele complex valt onder de zelfde vve. niemand had een absolute meerderheid van stemmen.

ik ben zelf ook eigenaar geweest in het complex, dus ben goed op de hoogte van hetgeen dat speelt. een jaar of twee geleden begonnen de plannen zich te ontvouwen en diende zich een nieuwe partij aan. vastgoedonderneming/ontwikkelaar c. (voor mij het moment om de boel te ontvluchten)

nieuwe situatie; c heeft inmiddels de winkels, de 8 appartementen (en ik meen ondertussen nog een paar) in overgenomen van a en b. c heeft nu wel de meerderheid van stemmen.

het is nog steeds niet geheel duidelijk wat er met het complex gaat gebeuren. dat kan een renovatie, maar ook herbouw zijn. feit is wel dat c door de meerderheid een machtspositie heeft verworven.
bij een herbouw zullen de resterende particuliere bezitters waarschijnlijk worden uitgekocht. bij een renovatie zal een eigen bijdrage de meest logische mogelijkheid zijn. het is in eerste instantie niet de bedoeling van de particuliere eigenaars om de zaak te gaan dwarsbomen.

de vraag is in hoeverre c zijn machtspositie mag misbruiken. is er een juridische grond waar de bewoners zich op kunnen beroepen, om op zijn minst inspraak te hebben bij de plannen, of is in dit geval enkele een meerderheid van stemmen (van 1 partij) voldoende?

alvast dank voor de antwoorden.

groet, flipje