Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

hendrikbos
hendrikbos - 12-09-2010 13:05:11
Computers & Telefonie

Telfort modem probleem?

Ik wil graag gewoon jullie visie over onderstaande. bij voorbaat mijn dank voor jullie reactie.

heb sinds mei 2010, een telfort 20mbs/1mbps internet abonnement. aanvankelijk lag de intrainsnelheid (itsh) van het telfort modem (zyxel p-2602r-d1a) op 16mbps en mijn downloadsnelheid (dlsh) op 15,5mbps. hier was ik tevreden mee.
na verloop van tijd is echter mijn dlsh verlaagd naar 10mbps, terwijl de itsh nog steeds op 16mbps lag.
na lang praten met telfort klantenservice en hun technische dienst, heb ik uiteindelijk een nieuw modem ontvangen. hierbij was de itsh gelijk aan het eerste modem, maar mijn dlsh had zich verhoogd nu naar 13,3mbps. een duidelijk verbetering t.o.v. het vorige modem.
nog niet tevreden, heb ik een update check met het modem uit gevoerd. het modem bleek niet de laatste firmware versie te bezitten. na de update van de firmware was niet alleen de itsh hoger geworden (16,2mbps), maar ook mijn dlsh (13,5mbps).
opmerking: het eerste modem heeft dezelfde (verouderde) firmware als het vervangende modem had, maar bij het eerste modem kreeg ik bij een update check steeds de boodschap “firmware up-to-date” en was een update niet mogelijk (foutje in modem?).

ik ben van mening dat een modem waarbij ik aanvankelijk een dlsh van 15,5mbps heb, deze waarde moet vasthouden, tenzij de itsh zich verlaagd. dat is hier zeker niet het geval, de itsh heeft zich na de firmware update zelfs verhoogd.

hardware aansluiting:
al de ethernet interfaces zijn aangesloten op mijn ethernet-switch (d-link dgs-1008d)

om te onderzoeken waar de fout zit en of mijn hardware [hp pavilion w5180.nl (pc), compac evo n620c (laptop) en d-link (ethernet-switch)] foutvrij functioneert, heb ik de volgende
testen uitgevoerd:
1. speedtest m.b.v.: www.ip-adress.com/speedtest/
2. download test m.b.v.: ftp.telfort.nl/pub/test/
3. utorrent lan downloadtest
4. vervanging ethernet-kabel tussen ethernet-switch en het telfort modem.

testresultaten:
1. aanvankelijk 15,5mbps, maar later om en nabij de 10mbps. met het vervangende modem uiteindelijk nu op 13,5mbps. opmerking: deze speedtest is relatief, maar is vanaf het begin gebruikt en daarom maatgevend.
2. de dlsh met het vervangende modem is 1,6mbps (12,8mbps).
3. een file transfer tussen de pc en de laptop via ethernet-lan geeft een dlsh van bijna 96mbps.
4. vervanging van de ethernet-kabel tussen ethernet-switch en modem geeft geen verandering.

conclusie:
het feit, dat bij een file transfer tussen de pc en de laptop via ethernet-lan de dlsh bijna 96mbps is, is voor mij bewijs genoeg dat er met mijn hardware niets aan de hand is.
uit het feit dat het modem wel een goede itsh haalt, maar deze niet doorgeeft aan de gebruiker. moet ik concluderen, dat het probleem in het modem zit (op firmware niveau?).