Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

da
daphne-1987 - 20-04-2012 13:19:25
Geldzaken & Recht

Huurtoeslag: hoe bewijs je dat je NIET samenwoont?

Hallo allemaal,

ik heb een vraagje mbt huurtoeslag en samenwonen. ik woon nu in een studentenhuis en ga verhuizen naar een klein zelfstandig appartementje. ik heb ervoor gekozen om te verhuizen omdat ik 25 ben en nog maar een jaartje studie te gaan heb. ik ben het studentenhuis en leven 'ontgroeit' en heb echt behoefte aan mijn eigen plekje. maar ik verdien met mijn bijbaantje niet genoeg om het appartementje helemaal te kunnen betalen. daarom heb ik mijn lening bij de ib iets verhoogd en huurtoeslag aangevraagd. dat komt misschien gek over.. maar het is een persoonlijke keuze die ik - na veel wikken en wegen - heb gemaakt. ik hoop snel meer te kunnen gaan werken en mijn lening te kunnen verlagen. mijn inkomen zit ver onder de grens voor de huurtoeslag, dus dat komt niet in gevaar. (stufi en een lening bij de ib telt niet mee).

mijn vraag heeft met het volgende te maken: ik heb een relatie, mijn vriend woont nog thuis o.a. i.v.m. een hulpbehoevende ouder. we willen nog even wachten met samenwonen want zolang zijn we nog niet samen en hij wilt zijn ouders nog niet helemaal 'alleen laten'. op dit moment is mijn vriend zo'n 3 tot 4 keer/avonden per week bij mij (2 avonden en het weekend).
als ik straks op mezelf woon en meer ruimte heb zal dat ook minstens zo vaak zijn. we zijn geen toeslagpartners, hebben geen gezamelijke huishouding of andere gezamelijke financiën. maar ergens ben ik bang dat áls de belastingdienst zou gaan controleren en ze zien dat hij vaak bij mij is, ze denken dat we samenwonen. hoe kan ik bewijzen dat we niet samenwonen?

het appartementje staat vol met mijn spullen en alleen ik sta er ingeschreven, ook het huurct staat op mijn naam. mijn vriend heeft gewoon zijn eigen kamer in zijn ouderlijk huis en veel spullen daar én hij staat daar ingeschreven. maar hij gooit ook regelmatig spullen bij mij in de was en heeft wel wat spullen bij mij liggen, aangezien we vrijwel elk weekend samen zijn (iig de zaterdag).

dus ik vraag me af hoe ik moet bewijzen dat er alleen woon..
heeft iemand hier verstand van? of ervaring mee?

en hoe groot is de kans dat de belastingdienst komt controleren?
misschien ben ik wel bang om (vrijwel) niks..
een collega zei dat je jezelf eerst 'in the picture moet werken', dus bijv. iets 'verdachts' doen. maar toen dacht ik, een student met een minimaal inkomentje, een appartementje en maximale huurtoeslag is misschien wel verdacht? of maak ik me druk om niks?

alvast super bedankt voor jullie reacties!

groetjes, daphne