Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ma
mariska55 - 05-08-2012 15:37:03
Geldzaken & Recht

rechten bij 0-uren contract

Ik stel deze vraag voor een goede vriend van mij.

situatie:
vriend werkt al ruim 4 jaar met veel plezier in dezelfde winkel en hij heeft officieel een 0-uren contract. in het begin werkte hij er maar een paar uur in de week. de laatste 2 jaar werkt hij er full-time 35-60 uur in de week. zijn werkschema wordt een maand van te voren gemaakt, maar is bijna elke maand hetzelfde. er is dus eigenlijk geen sprake meer van oproepbasis, maar van vaste diensttijden. hij mag onbetaald vrij nemen als hij het maar een maand van te voren aangeeft. als hij ziek is krijgt hij pas na enkele dagen doorbetaald.

vriend heeft enkele jaren geleden al aangegeven dat hij een vast contract wil en hij denkt daar ook recht op te hebben. zijn baas wilde hem destijds alleen een vast contract geven als hij bereid was om ook in andere filialen te werken van dezelfde eigenaar. dat wil mijn vriend niet, daarom heeft hij nog steeds een 0-uren contract.

dit is er aan de hand:
nu heeft zijn leidinggevende (niet zijn baas) mondeling aangegeven dat hij het beste opzoek kan gaan naar een andere baan, omdat het filiaal erg slecht loopt en waarschijnlijk over een maand of 2-3 moet sluiten. zijn leidinggevende gaat nu medewerkers inplannen uit een ander filiaal die wel een vast contract hebben en mijn vriend krijgt nog maar 10 uur in de week ongeveer.

vraag:
vriend weet wel dat er het een en ander niet klopt aan zijn contract, maar wil graag blijven werken in deze winkel.
hij wil graag weten waar hij recht op heeft nu hij veel minder werkuren heeft (en dus inkomen) en of hij ook nog recht heeft op een vergoeding als de winkel echt stopt.
stel dat hij nu vrijwillig weggaat bij deze winkel, vergooit hij dan ook zijn rechten?