Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

mabureau
mabureau - 08-10-2012 16:15:11
Geldzaken & Recht

Hoe houden we de woningmarkt opslot,

Fit van lijf en leden wordt op 81 jarige leeftijd het huis met een hypotheek van € 160.000 bij de rabo bank verkocht en wordt een appartement gekocht van € 180.000 von, met een executiewaarde € 150.000.

€ 42.500 van de koopsom von hoeft niet betaald te worden en zal bij latere verkoop worden verrekend.

de project ontwikkelaar garandeert het appartement, ten alle tijde, binnen 3 maanden na aanbieding terug te kopen, tegen de alsdan geldende marktwaarde, op straffe van het vervallen van de nog verschuldigde € 42.500.

ergo moet dus bij aankoop slechts € 137.500 worden betaald.

hiervan wordt € 110.000 uit eigen middelen betaald en de rabo bank wordt gevraagd € 75.000 van de bestaande hypotheek van € 160.000, te mogen verhuizen. ivm de kosten van de verhuizing en inrichting en om nog wat liquide middelen achter de hand te houden.

hierdoor wordt de maandelijkse rentelast over € 160.000 fors verlaagd naar een rentelast over maximaal € 75.000.

de rabo bank eist ondanks de overwaarde van het appartement en de geboden extra zekerheden een nhg en wijst vervolgens de verhuizing van de financiering af, omdat gezien het inkomen, de nhg niet wordt verstrekt.

rest, om of het totale eigen vermogen in het appartement te steken, of gezien de hoogte van het vrije vermogen, een huur appartement in de vrije sector te zoeken, waarbij de woonlasten in plaats van lager, juist beduidend hoger worden.

alternatief is om in de huidige, veel te grote en bewerkelijke woning te blijven zitten.

wie o wie weet hier de oplossing, waar ook de andere banken het laten afweten.