Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

czar
czar - 11-01-2013 22:57:18
Geldzaken & Recht

Verkoper verschaft tweede hypotheek ?

Ik heb een woning ge-erfd waar nog ten dele een hypotheek op rust. helaas geraak je daar op dit moment moeilijk vanaf.
nu heb ik een geïnteresseerde koper die de woning erg graag wil aanschaffen, maar onvoldoende bij de bank kan lenen. het hypotheekbedrag dat de koper kan lenen is echter ruim voldoende om al mijn schulden voor de woning af te lossen en dan blijft er nog een bedrag over.

het verschil in maximale hypotheek bij de bank en mijn minimale vraagprijs komt neer op zo'n 15% van die vraagprijs (kosten koper in beschouwing genomen).

kan ik als verkoper aan de koper geen tweede hypotheek verschaffen ter hoogte van die 15%?
mijn voordeel is dat alle lopende kosten voor de woning dan direct bij de koper liggen, ik de schulden bij de banken direct kan afbetalen, een bedrag ter beschikking heb en nog een vordering op de koper.
ik begrijp dat ik de woning niet als onderpand kan opeisen, maar daarmee verdwijnt die vordering toch niet, noch de verschuldigde rente daarop?

kan iemand me aangeven of dit überhaupt kan en zo ja, welke nadelen/valkuilen ik over het hoofd zie?

kan deze tweede hypotheek ook gewoon bij de notaris worden vastgelegd vóór de overdracht van de woning?

de koper is nog vrij jong en ik heb het bedrag van de extra hypotheek incl. de rente niet direct nodig. misschien kan het risico voor de toekomst wel worden afgedekt door een levensverzekering?