Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

fr
frankve - 15-03-2016 14:07:11
Geldzaken & Recht

Rechten na aanschaf zonnepanelen

Beste,
mijn ouders hebben vorig jaar een pv-installatie laten plaatsen (feb 2015).

er is/was echter heel veel mee mis. aangezien mijn ouders daar geen (technische) kijk op hebben heeft het ook heel lang geduurd voordat duidelijk werd dat er allerlei problemen waren. de alarmbellen gingen rinkelen nadat na enkele maanden duidelijk werd dat de beloofde jaaropbrengst absoluut niet gehaald kon worden.

de problemen waren van dien aard, dat nog maar ca 55% van het (door mijn ouders) verwachtte vermogen geleverd werd.

ik heb meer technische kennis en ben mij er in gaan verdiepen. uiteindelijk bleken er veel storingen in te zitten die ook nog eens  potentieel (persoonlijk) gevaarlijk was.

de technische problemen lijken met heel veel moeite nu wel grotendeels opgelost, maar voor de afwikkeling geldt nog een belangrijk ding:
mijn ouders hebben de pv-installatie aangeschaft op basis van de in offerte genoemde specificaties.
daarin stond dat de (jaar)opbrengst 3500wp zou zijn.
op basis van deze opbrengst is berekend dat de installatie zich in 5,5 jr terugverdiend zou hebben.

deze terugverdientijd gaat nooit gehaald worden natuurlijk. de rentabiliteit was immers berekend op een 100% nominale opbrengst (100% wp). sterker nog: naar mijn verwachting gaat deze terugverdientijd oplopen richting de 10-12 jaar.
als dit mijn ouders vóóraf geweten hadden, dan waren ze er niet eens aan begonnen (en al helemaal niet nu het een hoofdpijn dossier wordt).

mijn ouders willen nu een financiële compensatie, vanwege natuurlijk de kosten die gemaakt zijn om de technische problemen te verhelpen (ook door derden: bij falen van de installatie ligt het natuurlijk aan de netbeheerder/huisinstallatie enz enz volgens leverancier).
maar zij willen ook een compensatie omdat de leverancier is "vergeten" een correctiefactor op de berekeningen toe passen zoals schaduw en de (kleine) afwijking van optimale ligging.
ik schat met mijn huidige kennis nu in dat de jaaropbrengst 75% van 3500wp geleverd gaat worden.

volgens de advocaat van de leverancier hoeft de leverancier verder niets te vergoeden, aangezien er geen garantie op de jaaropbrengst gegeven kan worden.

volgens mij is dat maar gedeeltelijk waar: dat geldt alleen als wel rekening gehouden wordt met compensatiefactoren zoals ligging en schaduw. dat er geen garantie is op het aantal uren zonneschijn is mij wel duidelijk.
maar aangezien er "vergeten" is compensatiefactoren toe te passen loopt de terugverdientijd op tot ca 10 jaar (rekening houdende met dezelfde omgevingsfactoren als waar leverancier mee gerekend heeft, zoals installatiekosten, rentestanden etc etc).

mijn vraag is:
wat zijn de rechten van een consument in dit geval?
wat kan er jurisch nog ondernomen worden voor restitutie van het verschil tussen in offerte genoemde opbrengsten versus de werkelijk opbrengsten?