Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Inizio
Inizio - 03-08-2016 12:16:20
Geldzaken & Recht

Onterecht aanhuurcourtage (ofwel bemiddelingskosten) betaald?

goedemorgen allemaal,

recent heb ik via maxx vastgoed een studio kunnen regelen. nu heb ik mij van te voren al verdiept in de regels van aanhuurcourtage (ofwel bemiddelingskosten). lastige materie en wellicht dat jullie mij meer inzicht kunnen bieden.


 


wat ik al weet: er mag geen dubbele courtage betaald worden. dus heeft de verhuurder courtage betaald, hoeft de huurder (ik) dat niet te doen. (hier moet ik nog achter zien te komen.) de regels zijn sinds 1 juli iets gewijzigd, zo blijkt. in http://kassa.vara.nl/nieuws/acm-waarschuwt-voor-huurbemiddelingskosten" target="_blank">dit artikel staat dat bemiddelingskosten alleen voor de rekening van de verhuurder komt. ook http://www.vastgoedactueel.nl/nieuws/2769-huurders-kunnen-onwettige-courtage-terugvorderen-van-makelaar" target="_blank">hier staat dat de makelaar geen vergoeding mag vragen.


 


maxx vastgoed heeft in haar voorwaarden het volgende opgesomd: "punt 6. indien u een woning aanhuurt die maxx in opdracht van de eigenaar verhuurt, zal de courtage door de verhuurder worden voldaan en vervalt uw verplichting tot het betalen van de aanhuurcourtage. in dat geval brengen wij u een vergoeding in rekening van door ons verrichte werkzaamheden en gemaakte kosten naar aanleiding van uw zoekopdracht, betrekking hebbende op andere voor u gevonden woningen dan welke u uiteindelijk aanhuurt. deze kosten zijn voor het zoeken en doorsturen van woningen per e-mail of telefonisch €20,= per woning, voor het bezichtigen van de woning €50,= per woning en andere in uw opdracht verrichte werkzaamheden op basis van een uurtarief van €95,=."

punt 5 zegt weer het volgende: "mocht blijken dat u onterecht een vergoeding heeft betaald en heeft u recht op teruggave, dan ontvangt u een factuur met een specificatie van de door ons verrichte werkzaamheden welke u dient te voldoen 7 dagen na factuurdatum."



zoals ik het lees, lijkt het alsof ze zich zo willen indekken en wel degelijk weten hoe de wetgeving hierover is.

de betaalde huurcourtage was ruim 1100 euro en lijkt mij niet in verhouding tot de verrichtte werkzaamheden. zo heb ik 4 mailtjes ontvangen met woningaanbod, waarbij ik de vierde woning uiteindelijk heb gekregen. verder heb ik geen bezichtigingen gedaan.

als blijkt dat de verhuurder courtage heeft betaald, in hoeverre heb ik het recht om dit terug te vragen? (zelf denk ik dat ik dan recht heb op teruggave.)
en als de verhuurder geen courtage heeft betaald, wat dan? is het dan rechtmatig dat ik 1100 euro heb moeten betalen?

ik hoor graag jullie reacties.
alvast bedankt!


 


vriendelijke groet,
deesazter